Missale Aboense

Missale Aboense on ensimmäinen Suomea varten painettu kirja. Sen painattivat piispa Konrad Bitz ja tuomiorovasti Maunu Särkilahti vuonna 1488 Lyypekissä, Bartholomeus Ghotanin kirjapainossa Turun hiippakunnalle. Se on ainoa suomalaiseen kirjallisuuteen kuuluva inkunaabeli eli kehtopainate, ennen vuotta 1501 painettu kirja.

Missale Aboense on messukirja, joka sisältää jumalanpalveluksessa käytettyjä messuja ja rukouksia. Turun Missalea painettiin sekä pergamentille että paperille. Painoväreinä on punainen ja musta. Osa suurista alkukirjaimista, piirroskuvat ja -initiaalit on maalattu käsin. Pergamenttikappaleissa on värien ohella käytetty myös kultaa.

Neljästä säilyneestä pergamenttimissalesta ainoa alkuperäissidoksissa oleva lähes täydellinen kappale, Halikon kirkon Missale, on Kööpenhaminan kuninkaallisessa kirjastossa. Yksi voudin tilikirjojen kansitäytteistä koottu kappale on Tukholman kuninkaallisessa kirjastossa. Suomessa on kaksi pergamentti-Missalea, toinen Kansalliskirjastossa ja toinen Jyväskylän yliopiston kirjastossa.

Missale Aboensesta on otettu näköispainokset vuosina 1971 ja 1988.

Jyväskylän yliopiston kirjaston Missale Aboensen inventointi 1989.

Kuvakertomus Libraria-kokoelmassa Missale Aboensesta

Artikkeli 500-vuotiaan kirjan pitkä tie Jyväskylään (pdf), kirjoittanut Pirkko Audejev-Ojanen, 1988.

Missale Aboensen sivu