Missale Aboense

Jyväskylän Missale Aboense on nyt digitoitu!

Missale Aboense on ensimmäinen Suomea varten painettu kirja. Sen painattivat piispa Conradus Bitz ja tuomiorovasti Magnus Nicolai  vuonna 1488 Lyypekissä, Bartholomeus Ghotanin kirjapainossa Turun hiippakunnalle. Se on ainoa suomalaiseen kirjallisuuteen kuuluva inkunaabeli eli kehtopainate, ennen vuotta 1501 painettu kirja.

Missale Aboense on messukirja, joka sisältää jumalanpalveluksessa käytettyjä messuja ja rukouksia. Turun Missalea painettiin sekä pergamentille että paperille. Painoväreinä on punainen ja musta. Osa suurista alkukirjaimista, piirroskuvat ja -initiaalit on maalattu käsin. Pergamenttikappaleissa on värien ohella käytetty myös kultaa.

Neljästä säilyneestä pergamenttimissalesta ainoa alkuperäissidoksissa oleva lähes täydellinen kappale, Halikon kirkon Missale, on Kööpenhaminan kuninkaallisessa kirjastossa. Yksi voudin tilikirjojen kansimateriaaleista koottu kappale on Tukholman kuninkaallisessa kirjastossa. Suomessa on kaksi pergamentti-Missalea, toinen Kansalliskirjastossa ja toinen Jyväskylän yliopiston kirjastossa.

Missale Aboensesta on otettu näköispainokset vuosina 1971 ja 1988.

Missalen verkkonäyttelystä löydät lisätietoja ja voit selailla digitoidun Missalen sivuja: missale.jyu.fi

Jyväskylän yliopiston kirjaston Missale Aboensen inventointi 1989.

Artikkeli 500-vuotiaan kirjan pitkä tie Jyväskylään (pdf), kirjoittanut Pirkko Audejev-Ojanen, 1988.

Missale Goes Digi -pdf avaa

Missale Aboensen sivu