Martti Korpilahden kokoelma

Martti Korpilahti (vuoteen 1906 Forsgren, 1886−1938) oli opettaja ja arvostettu runoilija. Hän kirjoitti vuonna 1909 ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta ja valmistui hospitanttina kansakoulunopettajaksi Jyväskylän seminaarista seuraavana vuonna. Korpilahti toimi opettajana Viitasaarella, Orimattilassa ja Korpilahdella ja vuodesta 1913 alkaen Jyväskylässä. Cygnaeuksen koulun valmistuttua vuonna 1925 Korpilahti siirtyi sen johtajaksi. Hän toimi laulunopettajana myös useissa muissa Jyväskylän oppilaitoksissa ja oli muutenkin näkyvä hahmo kaupungin kulttuurielämässä 1920- ja 30-luvuilla. Korpilahti toimi monien kuorojen, kuten mieskuoro Sirkkojen ja Jyväskylän suojeluskunnan sekakuoron johtajana sekä erilaisissa järjestötehtävissä. Hän teki lukuisia ulkomaanmatkoja ja välitti matkoiltaan vaikutteita Euroopan uusista kulttuurivirtauksista Keski-Suomeen.

Martti Korpilahti tunnetaan Keski-Suomen maakunnan luontoa ja maisemia ilmeikkäästi kuvaavana kotiseuturunoilijana. Hänen sanoituksiaan ovat Keski-Suomen kotiseutulaulu ja Laulu synnyinseudulle (Oi, päivät seutuvilla Päijänteen). Korpilahdella olikin suuri merkitys keskisuomalaisen identiteetin kehittymiselle. Korpilahti on myös monien tuttujen joululaulujen sanoittaja. Hänen tunnetuimpia suomennoksiaan ovat Sylvian joululaulu ja Heinillä härkien kaukalon.

Jyväskylän kaupunginkirjasto sai Martti Korpilahden kokoelman vuonna 2006 lahjoituksena Cygnaeuksen koululta. Kokoelma sisältää noin 500 nidettä painettua kauno- ja tietokirjallisuutta, nuotteja ja joitakin käsikirjoituksia. Vuonna 2020 kokoelma siirtyi Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen haltuun.

Kokoelman tutkimuskäytöstä on sovittava erikseen kirjaston asiakaspalvelun kanssa.

Martti Korpilahden kokoelmaluettelo pdf-tiedostona.