Ex librikset

Mikä on Exlibris?

Ex libris on latinaa, vapaasti käännettynä sanapari tarkoittaa: minun kirjani/ kirja hyllystäni/ kuuluu kirjastooni. Käsitteenä exlibris-sana tulee kirjoittaa yhteen, mutta itse merkissä muotoon Ex Libris.

Exlibrikset ovat kirjanomistajamerkkejä, jotka yhdistävät kirjallisuuden ja pienoistaiteen. Niitä painettiin 1900-luvulla kirjapainoissa ja ne olivat pieniä taideteoksia, joita tekivät nimekkäätkin taiteilijat. Kun tietokoneohjelmat ja printterit kehittyivät, exlibriksiä alettiin valmistaa itse. Kuka tahansa saa nyt olla taiteilija.

Exlibriksen aihe kuvaa usein symbolisesti asioita, jotka merkin omistajalle ovat elämässä tärkeitä: ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, luontoa, elämän arvoja ym.

Exlibris liimataan kirjan ensiölehdelle eli etusisäkanteen vasempaan yläkulmaan, mikäli mahdollista.

Kokoelman kuvaus

Jyväskylän yliopiston kirjaston exlibris-kokoelma muodostuu vapaakappaleina tai lahjoituksina saaduista exlibriksistä päättyen vuoden 2008 Kulttuuriaineistolain muutokseen, jonka jälkeen kirjastomme ei ole saanut ns. pienpainatteita, joihin exlibriksetkin kuuluvat.

Exlibrikset on aakkostettu ja järjestetty omistajan mukaan ennen ja jälkeen vuoden 1990 kokoelmaan saatuihin exlibriksiin. Lisäksi henkilöiden ja instituutioiden kirjanomistajamerkit on eroteltu lahjaksi saaduista tai henkilön muistolle tehdyistä exlibriksistä.

Jyväskylän yliopiston kirjaston Ex Libris

Yliopiston kirjasto järjesti 1996 suunnittelukilpailun, jossa tehtävänä oli suunnitella kirjastolle exlibris. Yhteensä 26 taiteilijaa jätti 51 ehdotusta. Kilpailun voitti Outi Markkanen ehdotuksella ”U”.

Sekä Kasvatustieteellisen korkeakoulun kirjastolla, että Yliopiston kirjastolla oli lahjoittajan exlibris, joka kiinnitettiin kiitoksena lahjoituksina saatuihin kirjoihin.

Maria Widnäsin ex libris
Lähetystöneuvos Reino Kuusen exlibris
Outi Markkasen suunnittelema Jyväskylän yliopiston kirjaston exlibris "U"