Lainaaminen muista kirjastoista

Yleisohjeet

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa. Kirjasto tilaa asiakkaan pyynnöstä lainoina tai kopioina koti- ja ulkomaisista kirjastoista aineistoa, jota ei löydy Jyväskylän yliopiston kirjastosta. Kirjasto lähettää myös omista kokoelmistaan muille kirjastoille niiden pyytämää aineistoa.

Kaukolainoja ja kopioita ei lähetetä suoraan yksityisille asiakkaille, vaan paikallinen kirjasto toimii aina välittäjänä.

Asutko muualla kuin Jyväskylässä, mutta haluat lainata meiltä kirjoja? Ota yhteyttä lähimpään kirjastoosi ja jätä sinne kaukolainapyyntö.

Kaukopalvelu on useimmiten maksullista.

Venäjälle suuntautuva kaukopalvelutoiminta on lakkautettu toistaiseksi.

Yhteystiedot

Kaukopalvelu on suljettu 1.7.–4.8.2024.

Palvelemme sinua:

 • kaukolainan tilauslomakkeella
  • Kirjaudu lomakkeelle yliopiston verkkotunnuksilla. Jos sinulla ei ole tunnuksia, voit tehdä tilauksesi sähköpostitse.
  • Vain yksi kirja tai artikkeli/lomake.
 • sähköpostitse: kaukopal@library.jyu.fi
 • puh. 040 561 3831 tai 050 428 6055
 • Lähde-rakennuksessa (kirjaston palvelupiste ylemmässä pohjakerroksessa)

Postiosoite: Avoimen tiedon keskus, Kirjasto/kaukopalvelu, PL 35 (B, Lähde), 40014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

Kun tilaat meidän kauttamme kaukolainoja, tarvitset meille kirjastokortin.

Tarkista teoksen saatavuus JYKDOKista

Ennen kuin teet kaukopalvelutilauksen, tarkistathan haluamasi julkaisun saatavuuden kirjastomme omasta tietokannasta, JYKDOKista.

Avoimena julkaistujen aineistojen etsimiseen on tarjolla useita apuvälineitä.

Tarkista teoksen saatavuus Varastokirjastosta

Jyväskylän yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat tilata ilmaiseksi lainoja ja artikkelikopioita Kuopion Varastokirjastosta. Katso tarkemmat ohjeet JYKDOKista.

Tarkista teoksen saatavuus yhteisluetteloista

Voit hakea aineistoa yhteisluetteloista (Finna ja Melinda). Kaikkea tietokannoista löytyvää ei välttämättä saa kaukolainaksi. Mm. aikakauslehtien, opinnäytteiden ja kurssikirjojen lainaaminen ei aina onnistu.

Voit jättää tilauksen myös ilman tarkistusta.

Tee kaukolainatilaus

Voit jättää tilauksesi jokaisesta artikkelista tai kirjasta ja kirjan osasta elektronisella lomakkeella. Lomakkeelle kirjaudutaan yliopiston verkkotunnuksilla. Mikäli sinulla ei ole tunnuksia, voit jättää tilauksesi sähköpostitse osoitteeseen kaukopal@library.jyu.fi.

Täytä tilauslomake mahdollisimman täydellisesti. Ilmoita:

 • kopioita tilatessasi myös artikkelin tekijä ja nimi sekä sivut
 • päivämäärä, milloin viimeistään aineiston tarvitset
 • huomautus, jos kirjastomme oma kappale on kadonnut.

Tilaus kannattaa tehdä riittävän ajoissa, sillä toimitusajat vaihtelevat. Pidämme tilauksiasi voimassa ilmoittamaasi päivämäärään asti.

Kun tilaat meidän kauttamme kaukolainoja, tarvitset meille kirjastokortin.

Kaukolainatilauksen nouto

Saat ilmoituksen kaukolainan saapumisesta sähköpostitse. Voit noutaa lainasi Lähteen ylemmän pohjakerroksen palvelupisteestä. Emme lähetä aineistoa postissa. Postitamme ainoastaan laitosten maksamat kaukolainat sisäisessä postissa tilaajan työhuoneeseen.

Kaukolainat maksetaan pankki- tai luottokortilla aineistoa noudettaessa (käteismaksuista on luovuttu). Maksut peritään myös noutamatta jääneistä lainoista tai kopioista. Noutamattomat lainat palautamme eräpäivän jälkeen.

Lukusalikäyttöön tarkoitettuja kaukolainoja säilytetään käyttökertojen välissä kirjaston palvelupisteessä (esim. opinnäytteet).

Kaukolainan laina-aika ja uusinta

Kaukolainan lähettänyt kirjasto määrää kaukolainan laina-ajan ja muut lainaehdot. Yleensä laina-aika on 28 päivää. Kirjan palautuspäivän näet kirjan välissä olevasta eräpäiväliuskasta.

Kaukolainat eivät näy asiakastiedoissasi JYKDOKissa. Kaukolainoista ei myöskään lähetetä ennakkoilmoitusta erääntymisestä.

Kaukolainat uusitaan automaattisesti max. 10 kertaa. Kun aineistoon tulee toisen asiakkaan tekemä varaus tai uusintakerrat on käytetty, lainaa ei voi enää uusia ja tästä lähetetään sähköpostiviesti. Otathan huomioon, että palautuspyyntö voi tulla hyvin yllättäen ilman ennakkoilmoitusta.

Kaukolainan palautus

Palautathan sekä koti- että lukusalilainat viimeistään eräpäivänä.

Ethän palauta lainaasi itse lähettäjäkirjastoon, koska tieto lainasta ei silloin poistu meidän rekisteristämme. Jos palautat, lähetä sähköpostilla tieto kaukopalveluun (kaukopal@library.jyu.fi).

Palauttamattomasta kaukolainasta lähetämme kaksi palautuskehotusta. Jos aineistoa ei palauteta, seurauksena on lainakielto. Lainakielto puretaan kaukopalvelussa, kun laina on palautettu ja lainakiellon purkumaksu (10 €) maksettu.

Mikäli lainaa ei palauteta tai se vahingoittuu, se on korvattava. Lainaajakirjasto lähettää kirjasta korvauslaskun. Tarvittaessa lasku menee perintään.

Emme palauta muista kirjastoista itse lainaamaasi aineistoa.

Sähköpostiosoitteen muutos

Ilmoitathan muuttuneen sähköpostiosoitteesi kaukopalveluun, kaukopal@library.jyu.fi

Tietosuojailmoitus

Kaukopalvelutilausten hallintaohjelman tietosuojailmoitus.