Palauttaminen ja myöhästymismaksut

Palauttaminen

Voit palauttaa lainasi

  • kirjaston palautusautomaattiin,
  • kirjaston palvelupisteeseen,
  • Lähde-rakennuksen ollessa suljettuna pääoven palautusluukkuun tai
  • postitse osoitteeseen:
   Jyväskylän yliopiston kirjasto/Lainaus
   PL 35 (B, Lähde)
   40014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO.

Mikäli posti ei tunnista yllämainittua osoitetta, voit palauttaa lainasi osoitteella: Jyväskylän yliopiston kirjasto/Lainaus, Seminaarinkatu 15 (B, Lähde), 40100 JYVÄSKYLÄ.

Ilmoitus erääntyvistä lainoista

Saat maksuttoman ennakkoilmoituksen lähestyvästä eräpäivästä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Muista myös seurata itse lainojesi erääntymistä, sillä myöhästymismaksut on maksettava, vaikka ennakkoilmoitus ei saapuisikaan perille esim. sähköpostipalvelimesi toimintahäiriön takia.

Jos et pääse itse uusimaan erääntyviä lainoja, ota yhteyttä kirjastoon ennen eräpäivää.

Palautuskehotus, maksut ja lainakiellot

Saat palautuskehotuksen erääntyneistä lainoista sähköpostitse tai postitse.

 • Palauttamattomasta lainasta peritään 0,30 €/päivä.
 • Lyhytlainojen myöhästymismaksu on 5 €/kirja.

Kirjaston kiinniolopäivistä tai viikonlopusta ei kerry myöhästymismaksua. Maksuja ei myöskään kerry säilytyspaikassa olevista lukusalikäyttöön tarkoitetuista kirjoista. Yliopiston henkilökunnalta päiväkohtaista myöhästymismaksua ei peritä.

Kun maksamattomia maksuja kertyy yhteensä 10 € tai enemmän, on seurauksena lainakielto. Henkilökunnalle lainakielto (10 €) astuu voimaan, mikäli karhuttua aineistoa ei palautuskehotuksista huolimatta palauteta. Lainausoikeus palautetaan heti, kun karhuttu aineisto palautetaan ja suoritetaan kertyneet maksut.

Myöhästymismaksujen enimmäiskorvauksen raja on 50 €.

Myös vanhentuneet asiakastiedot voivat estää lainaamisen. Mikäli tietosi ovat vanhentuneet, ota yhteyttä kirjastoon tietojen päivittämistä varten.

Maksujen maksaminen

Voit maksaa myöhästymismaksusi

 • verkossa JYKDOKin kautta
  • Kirjaudu JYKDOKiin omiin tietoihisi, josta näet maksusi ja voit maksaa ne verkkopankissa, MobilePaylla tai maksukortilla. Verkkomaksun minimisumma on 3€. Löydät tarkemmat ohjeet JYKDOKista.
 • kirjaston palvelupisteessä pankkikortilla tai yleisimmillä luottokorteilla
  • Käteismaksuista on luovuttu.
 • pankkitilille

Palveluhinnasto

Laskutus ja perintä

Palauttamattomista lainoista lähetetään lasku. Jos palautat lainasi laskun lähettämisen jälkeen, lasku voidaan perua kirjan hinnan osalta. Maksettavaksesi jäävät myöhästymismaksut ja laskun käsittelymaksu 10 €.

Jos et palauta lainojasi tai maksa saamaasi laskua eräpäivään mennessä, perintä siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Kun perintätoimisto on lähettänyt laskun, et voi enää maksaa yliopiston lähettämää laskua. Kun maksat perintätoimiston laskun, et voi saada takaisin maksamaasi maksusuoritusta vaikka palauttaisit lainasi.

Jos et ole maksanut perintätoimistolta saamaasi laskua ja palautat lainasi, lasku voidaan perua kirjan hinnan osalta. Maksettavaksesi jäävät perintätoimiston kulut, kirjasta tulleet myöhästymismaksut ja laskun käsittelymaksu 10 €.

Laskutusta koskeviin kysymyksiin vastaa Anne Heinänen, perintään liittyvät asiat hoitaa Lowell.

Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaaminen

Kadonnut tai vahingoittunut laina on korvattava maksamalla kirjaston lähettämä lasku tai hankkimalla vastaava julkaisu kadonneen tilalle. Lähetä tällöin viesti osoitteeseen hank-esitys@library.jyu.fi.

Vapaakappaleaineiston (lukusalilainat ja laitoslainat) korvauksiin liittyen yhteyshenkilönä Outi Montonen-Guillou.