Esteettömyys

Saavutettava yliopisto

Esteettömän, saavutettavan yliopiston tavoitteena ovat toimintatavat ja ympäristöt, joiden käyttäjänä ja kehittäjänä mahdollisimman moni opiskelija ja henkilöstön jäsen voi kokea itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi sekä keskittyä työhön ja opiskeluun ilman toissijaisia ongelmia.

Saavutettava yliopisto

Lähde-rakennus

Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde (B-rakennus) sijaitsee kaupungin keskustan tuntumassa. Matkakeskuksesta kirjastoon pääsee jalan tai pyörätuolilla kohtuullisen esteettömästi. Kampusalueilla auton voi pysäköidä invalidipaikoille, joita on varattu useaan eri kohteeseen.

Kampuskartta

Lähde-rakennuksessa on tehty esteettömyyskartoitus.

Kirjaston henkilökunta auttaa tarvittaessa kokoelmien käytössä.

Sähköiset palvelut

Kirjaston sähköisiä palveluita ja aineistoja voi käyttää myös yliopiston verkon ulkopuolelta (ks. etäkäyttö) ja www-selainten tekstikokoa voi muuttaa suuremmaksi lukemisen helpottamiseksi. Laki digitaalisista verkkopalveluista ja EU:n saavutettavuusdirektiivi edellyttävät myös kirjaston verkkosivuilta ja -palveluilta saavutettavuutta. Tutustu saavutettavuusselosteeseemme.

Kirjastossa käynnistä ja erityisjärjestelyistä voi haluttaessa sopia etukäteen, puh. 040 805 3803.

Celian palvelut

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina.

Celian kirjat on tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairaudesta tai vammasta johtuen vaikeaa. Mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi:

  • lukivaikeus (lukihäiriö)
  • oppimisvaikeus
  • näkövamma tai heikentynyt näkö
  • kehitysvammaisuus
  • keskittymishäiriöt
  • hahmotushäiriöt
  • muistihäiriöt

Opiskelijat voivat lainata kurssikirjoja maksutta Celiasta. Lainaamista varten sinun tulee liittyä Celian asiakkaaksi ja hankkia tunnukset Celian tuottaman verkkopalvelun käyttöön.

Jos haluat liittyä Celian asiakkaaksi, ota yhteyttä yliopiston vastuuhenkilöihin:

Lisätietoja:

Pidennetty laina-aika kurssikirjoille

Jos olet JYU:n opiskelija ja sinulla on lukihäiriö tai muu oppimisvaikeus, voit saada kurssikirjoille pidennetyn kolmen viikon laina-ajan normaalin kahden viikon sijaan. Pidennyksen laina-aikaan saat ottamalla yhteyttä yliopiston esteettömyysasioista vastaavaan Tuula Maijaseen.