Esteettömyys
Esteettömän, saavutettavan yliopiston tavoitteena ovat toimintatavat ja ympäristöt, joiden käyttäjänä ja kehittäjänä mahdollisimman moni opiskelija ja henkilöstön jäsen voi kokea itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi sekä keskittyä työhön ja opiskeluun ilman toissijaisia ongelmia.
Kirjaston palvelupisteet
Kirjaston palvelupisteet Mattilanniemessä ja Ylistönrinteellä sijaitsevat kaupungin keskustan tuntumassa. Matkakeskuksesta eri toimipisteisiin pääsee jalan tai pyörätuolilla kohtuullisen esteettömästi. Kampusalueilla auton voi pysäköidä invalidipaikoille, joita on varattu useaan eri kohteeseen.
Esteetön liikkuminen kirjaston tiloissa (ks. symbolit):
Henkilökunta auttaa tarvittaessa kokoelmien käytössä.
Saavutettava työpiste
Mattilanniemen kirjaston edustalla olevassa aulatilassa (2. krs) sijaitsee saavutettava työpiste, jossa
- säädettävä pöytä
- tietokone, skanneri ja kuulokkeet
Tietokoneelle kirjaudutaan yliopiston verkkotunnuksilla. Koneelle on asennettu apuvälineohjelmistot
- Abbyy finereader 12 (tekstintunnistusohjelma)
- ClaroRead (puhesynteesiohjelma)
- Mikropuhe 5.1 (suomenkielinen puhesyntetisaattori)
- NVDA (ruudunlukuohjelma)
- ZoomText 10 (tietokoneohjelma näkövammaisille henkilöille)
Sähköiset palvelut
Kirjaston sähköisiä palveluita ja aineistoja voi käyttää myös yliopiston verkon ulkopuolelta (ks. etäkäyttö) ja www-selainten tekstikokoa voi muuttaa suuremmaksi lukemisen helpottamiseksi. Laki digitaalisista verkkopalveluista ja EU:n saavutettavuusdirektiivi edellyttävät myös kirjaston verkkosivuilta ja -palveluilta saavutettavuutta. Tutustu saavutettavuusselosteeseemme.
Kirjastossa käynnistä ja erityisjärjestelyistä voi haluttaessa sopia etukäteen, puh. 040 805 3803.
Celian palvelut
Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina.
Celian kirjat on tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairaudesta tai vammasta johtuen vaikeaa. Mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi:
- lukivaikeus (lukihäiriö)
- oppimisvaikeus
- näkövamma tai heikentynyt näkö
- kehitysvammaisuus
- keskittymishäiriöt
- hahmotushäiriöt
- muistihäiriöt
Opiskelijat voivat lainata kurssikirjoja maksutta Celiasta. Lainaamista varten sinun tulee liittyä Celian asiakkaaksi ja hankkia tunnukset Celian tuottaman verkkopalvelun käyttöön.
Jos haluat liittyä Celian asiakkaaksi, ota yhteyttä yliopiston vastuuhenkilöihin:
Lisätietoja:
- Celian asiakaspalvelu
- Kirjaston Celia-yhteyshenkilö Anne Heinänen
Pidennetty laina-aika kurssikirjoille
Jos olet JYU:n opiskelija ja sinulla on lukihäiriö tai muu oppimisvaikeus, voit saada kurssikirjoille pidennetyn kolmen viikon laina-ajan normaalin kahden viikon sijaan. Pidennyksen laina-aikaan saat ottamalla yhteyttä yliopiston esteettömyysasioista vastaavaan Tuula Maijaseen.