Jyväskylän yliopiston kirjasto

Presidenttiemme puolisot - täydentyvä näyttely

Kokoelmanäyttely 18.1.-11.2.2012 yliopiston pääkirjaston 2. krs:n vitriinissä
Presidenttiemme puolisot - täydentyvä näyttely

Alli Paasikivi emännöi linnan juhlia 1951. Kuva www.kaleva.fi

Suomen tasavallan presidentin puolisolla ei ole virallista valtiollista asemaa, mutta tästä huolimatta istuvan presidentin puoliso muuttuu osaksi historiallista instituutiota, johon hänellä on vähän mahdollisuuksia vaikuttaa.

Jokaisen presidentin puoliso on kuitenkin herättänyt keskustelua ja jokainen on tuonut edustamaansa instituutioon jotakin uutta. Käsitykset siitä, millainen presidentin puolison tulee olla, muuttuvat hitaasti, mutta kuitenkin varmasti. Pohjimmiltaan kysymys on edustamisesta ja siinä ennen kaikkea kansainvälisen diplomatian historiallisista käytänteistä.

Tavassa, jolla historiantutkimus on asiaa käsitellyt, näkyy tarve kuvata puolisot presidentin henkilöhahmon jatkeena ja kuvan täydentäjänä. Presidentinpuolisoon on aina liitetty vahvasti yhteiskunnallisen äitiyden toteuttamisen odotukset.

Näyttelyssä on virallisten henkilöhistorioiden lisäksi mukana puolisoiden omaelämänkerrallista tuotantoa. Esillä ovat myös vuoden 2012 presidentinvaaliehdokkaiden puolisot. Kukahan jää jäljelle...?

Lisätietoja: Marja Kokko

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210