Jyväskylän yliopiston kirjasto

Markat vaihtoon!

Kokoelmanäyttely 15.2.-17.3.2012 yliopiston pääkirjaston 2. krs:n vitriinissä
Markat vaihtoon!

Monetan äänestys: Suomen markan kaunein seteli

Suomen Pankki päättää markkojen vaihtamisen euroiksi 29.2.2012. Tämän jälkeen markalla on vain muisto- tai numismaattinen arvo.

Suomalaiset käyttivät markkaa rahayksikkönään vuosina 1860-2002. Keväällä 1860 vahvistetun nimen taustalla on viittaus vanhaan jalometallien painomittaan ja lisäksi markka tunnettiin historiallisena rahayksikkönä suuressa osassa Eurooppaa. Sama koski penniä, joka oli vanha pohjoiseurooppalainen rahayksikkö.

Aikalaiskeskustelussa ensimmäiselle kansalliselle valuutalle innostuttiin esittämään varsin omaleimaisia nimivaihtoehtoja. Esillä olivat muun muassa sataikko, saikko, heljo, helkka, suomo, valio, julkio, kauni, rahtu, pii, jalo, orava ja omena. Sanomalehtikeskustelu ei vaikuttanut päättäjiin ja 4. huhtikuuta 1860 Venäjän keisari allekirjoitti ilmoituksen, jossa Suomen suuriruhtinaskunnan rahaksi vahvistettiin neljännesruplan arvoinen sataan penniin jakautuva markka.

Vuoden 1999 alussa Suomen markka liitettiin Euroopan unionin yhteisvaluutta euroon ja vuoden 2002 alussa eurosta tuli ainoa virallinen valuutta. Muutosta lievennettiin kahden kuukauden mittaisella yhteiskäyttöajalla.

Kokoelmanäyttelyyn koottujen teosten avulla kuljetaan läpi Suomen markan historia.

Lue lisää: Suomen pankki

Lisätietoja näyttelystä: Marja Kokko

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210