Jyväskylän yliopiston kirjasto

Syttynyt on sota julma – Jyväskylän seminaari sisällissodassa

Näyttely 12.4.–31.10.2018 tiedemuseon näyttelykeskus Soihdussa (S)
Syttynyt on sota julma – Jyväskylän seminaari sisällissodassa

Kolme uniformuasuista seminaarin oppilasta

Jyväskylä ei kuulunut sisällissodan rintama-alueisiin, ja se säilyikin rauhallisena talven ja kevään 1918 ajan. Kaupunki oli kuitenkin keskeinen valkoisten joukkojen läpikulkupaikkakunta ja suuren sotasairaalan sijaintipaikka. Myös suomalaisuusaatteen merkittävä edistäjä Jyväskylän seminaari oli vahvasti mukana valkoisen Suomen puolustamisessa.

Seminaarilaisten panos oli merkittävä Jyväskylän suojeluskunnan perustamisessa, ja valtaosa seminaarin miesoppilaista liittyikin siihen ja osallistui sisällissodan taisteluihin. Kahdeksan oppilasta halusi pysyä puolueettomana tai kannatti punaisia. Osa naisistakin lähti rintamalle hoitajiksi tai emänniksi.

Seminaarin toiminta lakkasi sodan ajaksi ja tilat annettiin majoitus- ja lääkintäkäyttöön. Semi­naarinmäellä toiminut Jyväskylän kenttäsairaala oli Suomen suurimpia, ellei suurin. Sairaalassa hoidettiin Vilppulan ja Tampereen suunnalta tuotuja haavoittuneita, sekä valkoisia että punaisia.

Näyttelyssä on mahdollista tutustua seminaarilaisten ainekirjoituksiin, jotka kertovat heidän sotapolustaan. Muistelmat sisältävät omakohtaisia, dramaattisia tarinoita sotaan ajautumisesta ja kokemuksista rintamalla.

Näyttely on avoinna 12.4.–31.10.2018 tiedemuseon näyttelykeskus Soihdussa Seminaarinmäen S-rakennuksessa ke-pe klo 12-17 ja la klo 12-16. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Teemu Korkiakangas
, Tiedemuseo, Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskus

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210