Jyväskylän yliopiston kirjasto

Sammaleet harrasteena 20.11.2018–3.3.2019

Tuomo Kuitusen valokuvanäyttely sammalista Luontomuseossa

Luontoharrastuksenaan, mutta ammattilaisen ottein, Tuomo Kuitunen on jo vuosikymmenien ajan dokumentoinut eliölajeja valokuvin, muistiinpanoin sekä keräämällä lajinäytteitä. Näyttelyssä olevat kuvat Kuitunen on ottanut Etelä-Hämeen eliömaakunnasta kerätyistä sammalnäytteistä. Näyttely koostuu yhteensä 33 sammalkuvasta, kahdesta sammalien ekologiaa ja uhanalaisuutta esittelevästä näyttelyposterista sekä tuoreista, tunnusteltavista sammalnäytteistä, joita näyttelyssä on esillä kymmenkunta.

Sammaleet ovat hyvin haastavia valokuvattavia, mutta Kuitunen on onnistunut kuvissaan vangitsemaan erinomaisesti sammalien muodot ja yksityiskohdat.

Sammaleet ovat hyvin haastavia valokuvattavia, mutta Kuitunen on onnistunut kuvissaan vangitsemaan erinomaisesti sammalien muodot ja yksityiskohdat. Hän on kuvannut sammaleet luonnonvalossa valkoisen paperin päällä ja muokannut niitä lievästi kuvankäsittelyssä lähinnä kontrastin, terävöityksen ja valaistuksen osalta. Kuvauksessa hän käytti 60 mm macro-objektiivia. Lisäksi hän hyödynsi kameran automatiikkaa ns. pinotekniikkaa, jolla lisätään kuvaan syväterävyyttä. Kuvat on vedostettu teräspohjalle, joka luo kuviin kolmiulotteisuutta.

Näyttelyssä esillä oleviin sammaliin ja muihin Kuitusen Suomesta tähän mennessä löytämiin yli 550 sammallajiin voi tutustua lähemmin sivustolla www.luopioistenkasvisto.fi. Harrastuksen pohjalta syntynyt Luopioisten eliölajistoa kattavasti esittelevä sivusto palvelee niin luonnontieteiden opiskelijoita kuin tutkijoita ja ympäristöviranomaisiakin. Keräämiään lajinäytteitä Kuitunen on myös lahjoittanut luonnontieteellisten museoiden kokoelmiin. Erinomainen esimerkki siis kansalaistieteestä!

Tervetuloa tutustumaan sammaliin!

Luontomuseo, Harjun Vesilinna, Ihantolantie 5, Jyväskylä
Museo on avoinna ti-pe 11–18, la-su 12–17 (juhlapyhinä poikkeuksia, ks. https://www.jyu.fi/erillis/museo).
Vapaa pääsy!

Lisätietoja:
Tuomo Kuitunen, puh. 040 701 7412, info@luopioistenkasvisto.fi, www.luopioistenkasvisto.fi
Luontomuseon intendentti Tanja Koskela, puh. 0400 248 063, tanja.a.e.koskela@jyu.fi, www.jyu.fi/erillis/museo

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210