Jyväskylän yliopiston kirjasto

Keltainen kirjasto – Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen vaiheita

Näyttely 28.9.2018–18.4.2019 kirjaston Ex Libris -näyttelytilassa (B, 2. krs)
Keltainen kirjasto – Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen vaiheita

Kuva: Kimmo Miettinen

Seminaarinmäellä sijaitseva Jyväskylän yliopiston kirjastorakennus on suuren muutoksen edessä, sillä vuonna 1974 valmistuneen rakennuksen ensimmäinen peruskorjaus alkaa vuonna 2019.

Yliopiston pääkirjaston on suunnitellut arkkitehti Arto Sipinen (1936–2017) osaksi Seminaarinmäen hallinto- ja laitosrakennuskokonaisuutta. Kirjasto on Pro Finlandia -mitalilla palkitun arkkitehdin pitkän ja maineikkaan uran ensimmäisiä rakennuksia.

Yhdessä sisustuksesta vastanneiden sisustusarkkitehtien Vuokko Laakson ja Torsten Laakson kanssa Sipinen suunnitteli kokonaisuuden, jossa keltainen väri toistui rakennusosissa ja kalusteissa yhdessä sinisen, valkoisen ja mustan kanssa.

Kirjasto oli valmistuessaan Pohjoismaiden suurin tieteellinen kirjasto lukusalipaikoissa laskettuna.

Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen tiedemuseon ja kirjaston yhteistyönä kokoama Keltainen kirjasto – Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen vaiheita -näyttely kertoo rakennuksen vaiheista aina suunnittelusta nykypäivään. Se rohkaisee tutustumaan rakennukseen ennen tulevan korjauksen tuomia muutoksia ja jakamaan omia muistoja kirjastosta.

Näyttelyyn liittyy Kerro meille kirjastomuistosi! -muistitietokeräys, jonka tarkoituksena on saada talteen tietoa, muistoja ja kokemuksia yliopiston kirjastorakennuksesta ja sen toiminnasta.

Näyttely on osa kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018: Tunne perintösi, jaa tarinasi.

Keltainen kirjasto – Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen vaiheita -näyttely on esillä 28.9.2018–18.4.2019 kirjaston Ex Libris -näyttelytilassa (B, 2. krs) kirjaston aukioloaikoina. Vapaa pääsy.

Lisätietoja: suunnittelija Riikka Javanainen

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210