Minerva-antikvariaatin konkurssipesä Jyväskylään [uutinen 1914]

Minerva-antikvariaatin asiakirjoja esittelevä sivusto julki

FT Sofia Kotilainen ja Matti Lassila julkaisivat Minervan arkistoaineiston sivuston.

Minerva-antikvariaatin arkiston asiakirjat kertovat paitsi tämän helsinkiläisen antikvariaatin toiminnasta, myös Jyväskylän yliopiston kirjaston syntyvaiheista. Avoimen tiedon keskuksessa säilytetetään alkuperäistä materiaalia.

Arkisto sisältää digitoituina liikkeen perustamis- ja lupa-asiakirjoja, kirjojen myyntiin liittyviä sekä lakkautettujen, Minervalle kirjakokoelmansa myyneiden kirjastojen luetteloita, ulkomaisten kustantajien myös Minervan käyttöön painamia kirjaluetteloita, Minervan joululehden, sekalaista kirjeenvaihtoa ja kirjelmäluonnoksia, Osakeyhtiö Minervan hallituksen pöytäkirjoja sekä maksukuitteja kirjoista ja kirjojen kuljetuksista.

Kaikki juontaa alkukesään 1914, ensimmäisen maailmansodan aattoon, jolloin Jyväskylän rautatieasemalle saapui sangen merkillistä vaunulastia. Kaikkiaan kaupunkiin tuotiin yhdeksän junavaunullista vanhoja kirjoja Minerva-antikvariaatin konkurssipesän varastosta. Noin 200 000 niteen lisäksi Minervan kirjahyllyt ja kirjalaatikot.

Kirjallisuutta oli viideltä eri vuosisadalta. Kirjakokoelma oli paitsi laadullisesti myös määrällisesti huomattava aiempaan verrattuna, sillä viitisenkymmentä vuotta aiemmin perustetun Jyväskylän seminaarin kirjastoon oli tuohon mennessä ennättänyt karttua vain noin 12 000 niteen kokoelma kirjallisuutta.

Jälkikäteen tarkasteltuna riskialtis sijoitus oli kannattava, koska hankinnan myötä rakentui Jyväskylän yliopiston kirjaston nykyisen Fennica-kokoelman perusta. Vuonna 1919 Jyväskylän tieteellinen kirjasto sai vapaakappaleoikeuden, mikä tuohon aikaan tarkoitti oikeutta saada kappale jokaista Suomessa painettua julkaisua kirjaston kokoelman.

Lisätietoja: FT Sofia Kotilainen