Jyväskylän yliopiston kirjasto

Sarjakuvan Puupäähattu 2018

Sarjakuvat esillä 16.2.2018 saakka kirjaston aulan vitriinissä (1. krs)

Suomen sarjakuvaseura on päättänyt myöntää vuoden 2018 Puupäähattu-palkinnon pitkän linjan sarjakuvataiteilijalle ja kuvittajalle, Martti Sirolalle (s. 1947).

Kuvaamataidon opettajaksi valmistunut Sirola toimi uransa alussa taideterapeuttina Hesperian sairaalassa ja opetti taideterapiaa Helsingin sairaanhoito-oppilaitoksessa.

Työn ohessa syntyi kolme albumia Apassit-sarjakuvaa vuosina 1974–1976. Nuo teokset olivat harvinaisia ja vaikuttavia lukukokemuksia aikana, jolloin muita pitkiä suomalaisia sarjakuva-albumeita ei käytännössä ollut.

Nuortensarjojen jälkeen Sirola keskittyi kansanperinteeseen, jolloin syntyivät albumisarjat hölmöläistarinoista sekä kiertäviin kaskuihin pohjaava Jäpänperä.

Vuodesta 1980 lähtien vapaana taiteilijana toimineen Sirolan tuotantoon kuuluu parikymmentä enimmäkseen lapsille ja nuorille suunnattua sarjakuvateosta. Hän on tehnyt esimerkiksi salapoliisi Jukka Vihi -kirjoja Kari Vaijärven kanssa sekä kuvittanut Raija Orasen satukirjoja. Vuonna 2007 Sirola toteutti albumin Hiiden heimo, kuvauksen Vihdin synnystä kunnan 500-vuotisjuhlan kunniaksi.

Sirolan piirrostyyli on hyvin tunnistettavaa ja ilmeikästä. Hänen huumorintajunsa on pääosin lempeää ja ymmärtäväistä, mutta ei särmätöntä. Sirolan teosten antama esimerkki muistuttaa, miten huolella ja ajatuksella tehty sarjakuva voi sekä tallentaa kansakunnan kokemuksia että opastaa suuntaa tulevaisuuteen.

Näyttelyn teokset ovat kirjaston arkistokokoelmasta.

Lue lisää:
Suomen sarjakuvaseura
Kotiseutukirjailijatietokanta
Kirjasampo.fi

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210