Kirjailija Algot Untola 1868-1918

Kokoelmanäyttely kirjaston 2. krs:n vitriinissä to 31.5.2018 saakka
Kirjailija Algot Untola 1868-1918

Kuva teoksesta Maiju Lassila, Valitut teokset, Otava 1954

Algot(h) Tietäväinen syntyi Tohmajärvellä 1868 maanviljelijäperheeseen. Myöhemmin hän muutti sukunimensä Untolaksi. Untola julkaisi kirjoituksiaan useilla eri nimillä, joista tunnetuimmat ovat Maiju Lassila ja Irmari Rantamala.

Untola valmistui kansankouluopettajaksi Sortavalan seminaarista vuonna 1891. Hän työskenteli opettajana vuoteen 1900 saakka, jonka jälkeen toimi Pietarissa puutavarakauppiaana.

Pietarissa Untola kiinnostui politiikasta ja tutustui ylhäisön lisäksi myös sosialistivallankumouksellisiin. Myöhemmin liikkui huhuja, että Untola olisi ollut osallisena sisäasianministeri Vjatsheslav von Plehwen murhaan heinäkuussa 1904.

Vuonna 1905 Untola muutti uuden kumppaninsa Olga Jasinskin kanssa Kaustiselle, jossa hän työskenteli jälleen opettajana. Kaksi vuotta myöhemmin Untola jätti opettajan työt ja ryhtyi agitoimaan suomalaista puoluetta erityisesti Jyväskylän seudulla.

Romaani Harhama ilmestyi 1909 ja se julkaistiin Irmari Rantamalan nimellä. Harhama oli suunniteltu 6000-sivuiseksi teokseksi, mutta käsikirjoituksen noin 3000 sivua sisältänyt kolmas osa on kadonnut.

Seuraavana vuonna ilmestyi Tulitikkuja lainaamassa, jonka kirjoittajaksi oli merkitty Maiju Lassila. Romaani voitti valtion kirjallisuuspalkinnon, jota Untola ei kuitenkaan ottanut vastaan.

Untola kirjoitti jonkin aikaa suomenmieliseen Kokkolaan, mutta riitautui puolueensa kanssa ja siirtyi työskentelemään Suomen työväen luetuimpaan lehteen Työmieheen vuonna 1917. Sisällissodan alkaessa Untolaa pidettiinkin jo työväen johtavana kirjoittajana.

Kun valkoiset valtasivat Helsingin huhtikuussa 1918, myös Untola pidätettiin ja määrättiin teloitettavaksi Suomenlinnaan.

Matkalla teloituspaikalle Untola ammuttiin.

Lähteet:
Sihvo, Hannes: Untola, Algoth. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997-