JKU juhlii synttäreitään Kalevan kisojen merkeissä

Kokoelmanäyttely kirjaston 2. krs vitriinissä 8.6.2018-

Jyväskylän kenttäurheilijat JKU on yleisurheiluseura, joka on perustettu 1938. Se kuuluu suurimpiin ja menestyneimpiin yleisurheiluseuroihin maassamme. JKU:n kotiareenoita ovat Harjun stadion ja Hipposhalli.

JKU:n historiaa on kerätty ja julkaistu monena vuosikymmenenä, ensimmäinen kymmenvuotishistoriikki jo vuonna 1948. Kirjastomme arkistokokoelmaan on Suomen ainoan liikuntatieteellisen tiedekunnan myötä pyritty keräämään urheiluaineistoa myös ns. pienpainatteisiin eli materiaaliin, jota ei tallenneta Kansallisbibliografiaan.

Näyttelyssä on nyt esillä juuri tätä aineistoa arkistokokoelmastamme.

Kalevan kisat

Kalevan kisat ovat vuosittain järjestettävät suomenmestaruuskilpailut yleisurheilussa. Ensimmäiset Kalevan kisat pidettiin 1907 Tampereella. Isojen seurojen kisajärjestelyvuoro tulee noin reilun 10 vuoden välein. Jyväskylässä kisat on pidetty 1950, 1965, 1974, 1992, 2006 ja nyt 2018.

Vuonna 1909 Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta lahjoitti kisoihin kiertopalkinnon Kalevan maljan. Maljan lunastaa parhaiten pisteitä kerännyt seura. JKU on tuonut maljan Jyväskylään 2014, 2015 ja 2017.

Lisätietoja: Jyväskylän kenttäurheilijat JKU & Kalevan kisat