Anni Swanin oppivuodet

Kokoelmanäyttely kirjaston ala-aulassa 1.6.2018-
Anni Swanin oppivuodet

Anni Swan 1898

Anni Emilia Swan (1875-1958) opiskeli Jyväskylän Seminaarissa hospitanttikurssilla ja sai päästötodistuksen 1900 valmistuen kansakoulunopettajaksi. Anni Swan oli perheensä ensimmäinen ylioppilas 1895. Ensin hän opiskeli Helsingin yliopistossa puolitoista vuotta suomea ja historiaa, mutta keskeytti opintonsa taloudellisista syistä. Lyhyen pankkineitiuransa jälkeen hän sai siis opintonsa päätökseen Jyväskylässä.

Jyväskylän Seminaarin musiikin lehtorina toimi P.J. Hannikainen, jonka lahjakkaille pojille Anni kertoi satuja. Aiemmin hän ei ollut juurikaan kirjoittanut satujaan muistiin, koska paperia ei niin vain ollut saatavilla, mutta Jyväskylässä häntä siihen kannustettiin.

Valmistumisensa jälkeen Anni Swan kirjoitti satunsa puhtaaksi ja vei ne Juhani Aholle julkaistaviksi. Pienten korjailujen jälkeen ne hyväksyttiinkin painettaviksi. Aho värväsi kuvittajaksi vaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin. Satuja Ilmestyi jouluksi 1901 ja sai hyvän arvostelun. Myöhempiä Swanin satujen kuvittajia olivat mm. Rudolf Koivu ja Martta Wendelin.

Ensimmäinen nuortenkirja, pojille suunnattu Tottisalmen perillinen, ilmestyi 1914. Swan oli myös lastenlehtien Pääskynen (1907–1918) toimittaja ja Nuorten toveri (1919–1924) perustaja. Kielitaitoisena lastenkirjailijana hän suomensi mm. Grimmin satuja.

Näyttelyssä on esillä kirjaston vapaakappalekokoelmasta mm. Swanin ensimmäinen painettu teos, lehtiä sekä tunnetuinta Swania eli keltainen sarja Kootut teokset.

Lähde: Anhava, Katarina (2018). Anni Swanin satuja, käveli pitkin katuja. Bibliophilos 2/2018.

Lisätietoja: Jyväskylän yliopiston tiedemuseo: Seminaarin uranuurtajanaisia