TULOSSA: Piirtänyt: Ami Hauhio – Sarjakuvia ja muita seikkailuja 1912–1955

Posterinäyttelyn avajaisluento Vanhan kirjan talvessa 10.2.2017

Itsekin sarjakuvantekijä Timo Kokkila on tehnyt 1912-1955 eläneestä Aimo 'Ami' Hauhiosta posterinäyttelyn. Hauhio teki runsaasti kirjankansia ja sarjakuvia, joiden tyyli on varmasti tuttu kaikille vanhojen kirjojen harrastajille. Näyttelyn on tuottanut mediamuseo Rupriikki.

Taideopinnot Viipurin taideyhdistyksen piirustuskoulussa johtivat Hauhio kirjapainotyöntekijäksi, kuvittajaksi ja sarjakuvataiteilijaksi 1930-luvulla. Helsinkiin muutettuaan hän työskenteli sota-aikana Merenkulkuhallituksen kartanpiirtäjänä, mutta onnistui silloinkin pitämään yllä laajaa sarjakuvatuotantoa.

Tunnetuimmat Hauhion sarjakuvat ovat Reino Helismaan ja Olavi Kanervan kirjoittama Maan mies Marsissa, ja myös tieteisaiheinen Koltan perintö. Muitakin sarjakuvia ilmestyi runsaasti, vaikka sotien jälkeen kotimainen tuotanto väheni tuontisarjakuvien puristuksessa.

Kirjankansituotanto halvoista jännäreistä laatukirjallisuuteen on myös uskomattoman laaja. Reilussa kymmenessä vuodessa kansia syntyi yli 300 kpl, vaikka Hauhio työskenteli samaan aikaan myös mainostoimistoissa ja lehtien taittajana. Hauhion lyhyeen mutta tuotteliaaseen uraan mahtuu lähes kaikkea käyttögrafiikkaa, mutta myös maalaustaidetta.

Piirtänyt: Ami Hauhio -näyttely tarjoaa katsauksen vain 43-vuotiaana kuolleen taiteilijan uraan aikana, jolloin käyttötaidetta ei juuri arvostettu.

Avajaiset perjantaina 10.2.2017 klo 16–16.30 Jyväskylän yliopiston kirjastossa (1. krs.). Timo Kokkila on paikalla esittelemässä näyttelyn.

Näyttelyssä on esillä kahdeksan roll up -kuvan lisäksi myös Hauhion kuvittamia kirjoja ja sarjakuvastrippejä.

Lisätietoja Timo Kokkilan blogista Piirtänyt: Ami Hauhio