Seikkailuja, satuja ja suuria tunteita - suomalainen kaunokirjallisuus 1917

Kokoelmanäyttely 1.10.2017-15.1.2018 kirjaston 2. kerroksessa

Mitä Suomessa luettiin 100 vuotta sitten "vain huvikseen" eli millainen oli vuoden 1917 kaunokirjallinen tuotanto?

Vuodesta 1917 voi sanoa, että huomiotaherättävän näyttelyn kokoaminen on hieman haastavaa, koska melkein kaikki kirjat on painettu valkaisemattomalle paperille ja kansikuvat ovat hillittyä jugendia tai niitä ei ole lainkaan.

Kaunokirjalliset aiheet pääpiirteissään: luonnonläheisyys, demokraattinen ihmiskäsitys ja vaatimus yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Kirjoissa yhdistyvät myös huumori ja realismi.

Monet tunnetut nimet julkaisivat vuonna 1917: mm. Eino Leino, Joel Lehtonen ja V.A. Koskenniemi. Jalmari Finne taisi olla tuotteliain järjestyksessä toisella Kiljus-kirjallaan ja kahdella näytelmällään. Hän julkaisi samana vuonna myös tietokirjoja. Toinen useamman teoksen kirjailija julkaisi kirjan jokaisella pseudonyymillään: Algoth Untola eli Maiju Lassila eli Irmari Rantamala.

Lastenkirjojen tekijät ovat myös tuttuja: mm. Arvily eli Arvid Lydecken ja Mary Marck eli Kersti Bergroth.

Näyttelyn kirjallisuus on koottu kirjaston pysyvästi säilytettävästä vapaakappalekokoelmasta.