Kesälukemista 100 vuotta sitten?

Kesän kirjoina alakerran vitriinissä Suomessa 1917 julkaistut dekkarit

Salapoliisikertomus kirjallisuuslajina ei 1917 ollut mikään uusi ilmiö: Sherlock Holmes oli seikkaillut suomenkielisenä ensimmäisen kerran jo vuonna 1894 ja G.K. Chestertonin isä Brown ehti vuonna 1916 ratkaista peräti 10 tapausta. Tutuksi oli tullut myös newyorkilainen herrasmies ja salapoliisien kuningas Nat Pinkerton. Salapoliisikertomuksia ilmestyi sekä kuukausivihkoina että tavallisina romaaneina. Kertomukset olivat lähes järjestään käännöskirjallisuutta.

1917 ilmestyi sentään yksi suomalaisen kirjoittajan salapoliisikertomus Pyhäsaaren arvoitus Otavan 85 pennin kirjastossa, mutta sekin salanimellä Lauri Sauramo alias Lauri Soininen.

Tutustu esillä oleviin kirjoihin: https://kansalliskirjasto.finna.fi/List/430178.
Kirjat ovat Jyväskylän yliopiston kirjaston vapaakappalekokoelmasta.

Jännittävää kesää!

t. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen väki / kirjasto