J. R. R. Tolkien - satumaisen tarinan luoja

Pienoisnäyttely 29.2.2012 asti pääkirjaston 1. kerroksen vitriinissä

J. R. R. Tolkienin syntymästä tuli 3. tammikuuta kuluneeksi 120 vuotta. Kirjailijan tunnetuimman teoksen, Taru Sormusten herrasta -trilogian, arvioitiin aikoinaan tuottavan kustantajalle 1000 punnan tappiot, mutta toisin kävi: se kohosi vuosikymmenten bestselleriksi.

John Ronald Reul Tolkienia (3.1.1892-2.9.1973) pidetään nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä, sillä juuri hänen teostensa menestys nosti kyseisen kirjallisuudenlajin suosioon.

Tolkien esitteli Keski-Maasta kertovissa kirjoissaan yksityiskohtaisen fantasiamaailman, jolla oli oma historia ja maantiede. Teoksissa on sanottu näkyvän arvosteleva suhtautuminen tekniikkaan ja rakkaus vanhaa brittiläistä maaseutua kohtaan.

Tolkien jäi orvoksi nuorena ja asui osan lapsuuttaan äitinsä kotiseudulla Birminghamin tuntumassa, Sareholen kylässä. Sen maalaismiljöön kerrotaan tehneen kirjailijaan suuren vaikutuksen. Tolkienista tuli Oxforfin yliopiston englannin kielen professori vuonna 1925. Professuurin myötä Tolkien tutustui moniin kirjallisuudesta kiinnostuneisiin opettajiin, jotka kokoontuivat Inklings-nimisenä ryhmänä The Eagle and Child -nimisessä pubissa Oxfordissa. Ryhmän tunnetuimpia jäseniä oli Tolkienin lisäksi Narnian tarinat kirjoittanut C. S. Lewis.

Tolkienin suomennetut teokset:

• Lohikäärmevuori eli Erään hoppelin matka sinne ja takaisin. Kuv. Tove Jansson. Suom. Risto Pitkänen. Tammi, 1973.
  • Taru sormusten herrasta. Kolmiosainen laitos. Suom. Kersti Juva (osat 1-3) ja Eila Pennanen (osat 1-2). Runot suom. Panu Pekkanen. WSOY, 1973-75.

• Osa 1. Sormuksen ritarit. 1973.
    • Osa 2. Kaksi tornia. 1974.
    • Osa 3. Kuninkaan paluu. 1975.
  • Edellinen teos nimellä Hobitti eli sinne ja takaisin. Kuv. tekijä. Suom. Kersti Juva. Runot suom. Panu Pekkanen. WSOY, 1985.
  • Maamies ja lohikäärme. Suom. Panu Pekkanen. WSOY, 1978.
  • Silmarillion. Toim. Christopher Tolkien. Suom. Kersti Juva. Säkeet suom. Panu Pekkanen. WSOY, 1979.
  • Taru sormusten herrasta. Yksiosainen, 2. laitos. Suom. Kersti Juva ja Eila Pennanen. Runot suom. Panu Pekkanen. WSOY, 1985.
  • Seppä ja satumaa. Kuv. Pauline Baynes. Suom. Panu Pekkanen. WSOY, 1983.
  • Herra Bliss. Suom. Panu Pekkanen. WSOY, 1983.
  • Keskeneräisten tarujen kirja. Toim. Christopher Tolkien. Suom. Kersti Juva. WSOY, 1986.
  • Roverandom. Christina Scull, Wayne G. Hammond. Suom. Kersti Juva. WSOY, 2001.
  • Puu ja lehti. Suom. Vesa Sisättö ja Kersti Juva, runojen suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo ja Alice Martin. WSOY, 2002.
  • Kirjeitä Joulupukilta. Toim. Baillie Tolkien.  Suom. Kersti Juva. Runot Suom. Alice Martin. WSOY, 2004.
  • Bilbon viimeinen laulu. Kuv. Pauline Baynes. Suom. Jukka Virtanen. WSOY, 2005.
  • Húrinin lasten tarina. Toim. Christopher Tolkien. Kuv. Alan Lee. Suom. Kersti Juva. Runot suom. Alice Martin ja Panu Pekkanen. WSOY, 2007.
  • Kirjeet. Toim. Humphrey Carpenter. Suom. Tero Valkonen. WSOY, 2009.
  • Satujen valtakunta. Kuv. Alan Lee. WSOY, 2010.

Teksti: Tytti Korkiakoski