Jyväskylän yliopiston kirjasto

Esteettömyys

NeuvontatilanneViittomatNappaimisto

Esteettömän (tai saavutettavan) yliopiston tavoitteena ovat toimintatavat ja ympäristöt, joiden käyttäjänä ja kehittäjänä mahdollisimman moni opiskelija ja henkilöstön jäsen voi kokea itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi sekä keskittyä työhön ja opiskeluun ilman toissijaisia ongelmia.

Esteetön yliopisto

Kirjaston palvelupisteet

Kirjaston palvelupisteet sijaitsevat kaupungin keskustan tuntumassa. Matkakeskuksesta eri toimipisteisiin pääsee jalan tai pyörätuolilla kohtuullisen esteettömästi lyhintä kulkureittiä käyttäen. Kampusalueilla auton voi pysäköidä invalidipaikoille, joita on varattu useaan eri kohteeseen.

Kirjaston tiloissa voi liikkua pyörätuolilla, käytössä ovat hissit ja inva-WC:t.
Esteetön liikkuminen kirjaston tiloissa (ks. symbolit):

Henkilökunta auttaa tarvittaessa kokoelmien käytössä.

Palvelut pääkirjastossa

Pääkirjaston 3. kerroksessa (ns. avopuoli) sijaitsee saavutettava työpiste, jossa
 • säädettävä pöytä
 • tietokone, skanneri ja kuulokkeet
Tietokoneelle kirjaudutaan yliopiston verkkotunnuksilla. Koneelle on asennettu apuvälineohjelmistot Lisäksi:
 • 1. kerroksen palvelupisteen pöytätasot sähköisesti säädettäviä
 • lainausautomaatit (2. krs) myös pyörätuolia käyttäville asiakkaille
 • lukutelevisio tekstin suurentamiseen (2. krs)
 • lepohuone (2. krs)

Pääkirjastossa on tehty esteettömyyskartoitus v. 2005. Kartoituksen jälkeen tiloja ja palveluiden saavutettavuutta on parannettu monelta osin ja niitä kehitetään edelleen esteettömyys huomioon ottaen.

  Sähköiset palvelut

  Kirjaston sähköisiä palveluita ja aineistoja voi käyttää myös yliopiston verkon ulkopuolelta (ks. etäkäyttö) ja www-selainten tekstikokoa voi muuttaa suuremmaksi lukemisen helpottamiseksi. Kirjaston verkkosivut ja -palvelut täyttävät W3C:n WAI-ohjeistuksen A-tason kriteerit.

  Kirjastossa käynnistä ja erityisjärjestelyistä voi haluttaessa sopia etukäteen, puh. 040 805 3803.

  Celia-kirjaston palvelut korkeakouluopiskelijoille

  Celia lainaa oppikirjoja kaikille lukemisesteisille korkeakouluopiskelijoille, joille painetun tekstin lukeminen on hankalaa. Lainattavat oppikirjat ovat saavutettavassa muodossa (esim. ääni- tai pistekirjoja). Korkeakouluopiskelijat voivat lainata kurssikirjoja maksutta. Lainaamista varten tarvitaan tunnukset Celian verkkopalveluun.

  Celia voi myös tuottaa kurssikirjan, jos sitä ei ole saatavana asiakkalle sopivassa saavutettavassa muodossa muualta. Korkeakouluopiskelijoiden tarvitsemat kurssikirjat tuotetaan kolmen kuukauden tuotantoajalla.

  Pidennetty laina-aika kurssikirjoille

  Jos olet JYU:n opiskelija ja sinulla on lukihäiriö tai muu oppimisvaikeus, voit saada kurssikirjoille pidennetyn kolmen viikon laina-ajan normaalin kahden viikon sijaan. Pidennyksen laina-aikaan saat ottamalla yhteyttä yliopiston esteettömyysasioista vastaavaan Tuula Maijaseen: tuula.maijanen@jyu.fi tai 0500 546 003.

  Sivun yläreunaan

  Kirjasto Facebookissa
  Instagram
  Jyx-logo-201210