Jyväskylän yliopiston kirjasto

Esteettömyys

NeuvontatilanneViittomatNappaimisto

Esteettömän (tai saavutettavan) yliopiston tavoitteena ovat toimintatavat ja ympäristöt, joiden käyttäjänä ja kehittäjänä mahdollisimman moni opiskelija ja henkilöstön jäsen voi kokea itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi sekä keskittyä työhön ja opiskeluun ilman toissijaisia ongelmia.

Esteetön yliopisto

Kirjaston palvelupisteet

Kirjaston palvelupisteet sijaitsevat kaupungin keskustan tuntumassa. Matkakeskuksesta eri toimipisteisiin pääsee jalan tai pyörätuolilla kohtuullisen esteettömästi lyhintä kulkureittiä käyttäen. Kampusalueilla auton voi pysäköidä invalidipaikoille, joita on varattu useaan eri kohteeseen.

Esteetön liikkuminen kirjaston tiloissa (ks. symbolit):

Henkilökunta auttaa tarvittaessa kokoelmien käytössä.

Saavutettava työpiste

Mattilanniemen kirjaston edustalla olevassa aulatilassa (2. krs) sijaitsee saavutettava työpiste, jossa
 • säädettävä pöytä
 • tietokone, skanneri ja kuulokkeet
Tietokoneelle kirjaudutaan yliopiston verkkotunnuksilla. Koneelle on asennettu apuvälineohjelmistot

Sähköiset palvelut

Kirjaston sähköisiä palveluita ja aineistoja voi käyttää myös yliopiston verkon ulkopuolelta (ks. etäkäyttö) ja www-selainten tekstikokoa voi muuttaa suuremmaksi lukemisen helpottamiseksi. Kirjaston verkkosivut ja -palvelut täyttävät W3C:n WAI-ohjeistuksen A-tason kriteerit.

Kirjastossa käynnistä ja erityisjärjestelyistä voi haluttaessa sopia etukäteen, puh. 040 805 3803.

Celian palvelut

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina.

Celian kirjat on tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairaudesta tai vammasta johtuen vaikeaa. Mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi:

Opiskelijat voivat lainata kurssikirjoja maksutta Celiasta. Lainaamista varten sinun tulee liittyä Celian asiakkaaksi ja hankkia tunnukset Celian tuottaman verkkopalvelun käyttöön.

Jos haluat liittyä Celian asiakkaaksi, ota yhteyttä yliopiston vastuuhenkilöihin:

  Lisätietoja:

  Pidennetty laina-aika kurssikirjoille

  Jos olet JYU:n opiskelija ja sinulla on lukihäiriö tai muu oppimisvaikeus, voit saada kurssikirjoille pidennetyn kolmen viikon laina-ajan normaalin kahden viikon sijaan. Pidennyksen laina-aikaan saat ottamalla yhteyttä yliopiston esteettömyysasioista vastaavaan Tuula Maijaseen: tuula.maijanen@jyu.fi tai 0500 546 003.

  Sivun yläreunaan

  Kirjasto Facebookissa
  Instagram
  Jyx-logo-201210