Lainojen palauttaminen, karhunta, laskutus ja perintä

Lainat voit palauttaa

• pääkirjaston palautusautomaattiin,
    • kirjastojen palvelupisteisiin niiden aukioloaikoina,
    • kirjastojen ovella oleviin palautusluukkuihin/laatikoihin tai
    • postitse osoitteeseen:
      Jyväskylän yliopiston kirjasto/Lainaus
      PL 35 (B)
      40014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO.

Kun palautat lainasi ennen eräpäivää, vältyt myöhästymismaksuilta!

Ilmoitus erääntyvistä lainoista

Lainojesi, myös varastosta lainatun aineiston, lähestyvästä eräpäivästä saat maksuttoman ennakkoilmoituksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Kun palautat tai uusit lainasi viimeistään eräpäivänä, vältyt myöhästymismaksuilta.

Seuraa itse lainojesi erääntymistä, sillä myöhästymismaksut on maksettava, vaikka kirjeet eivät saapuisikaan perille väärän osoitteen (ks. osoitteenmuutos) tai esim. sähköpostipalvelimesi toimintahäiriön takia.

Jos et pääse itse uusimaan erääntyviä lainoja esim. tietoliikenne- tai järjestelmähäiriöiden vuoksi, ota yhteyttä kirjastoon ennen lainojen erääntymistä.

Palautuskehotus, maksut ja lainakiellot

Erääntyneistä lainoista, myös varastosta lainatusta aineistosta, lähetämme  postitse tai sähköpostitse palautuskehotuksen. Palauttamattomasta lainasta perimme 0,30 €/päivä. Kirjaston kiinniolopäiviltä ei kerry myöhästymismaksua. Yliopiston henkilökunnalta myöhästymismaksua ei peritä.

Kun maksamattomia maksuja kertyy yhteensä 10 € tai enemmän, on seurauksena lainakielto, joka on voimassa kaikissa kirjaston palvelupisteissä. Henkilökunnalle lainakielto (10 €) astuu voimaan, mikäli karhuttua aineistoa ei palautuskehotuksista huolimatta palauteta. Lainausoikeus palautetaan heti, kun karhuttu aineisto palautetaan ja suoritetaan kertyneet maksut.

Myöhästymismaksujen enimmäiskorvauksen raja on 50 €.

Lyhytlainojen myöhästymismaksu on 10 €/kirja heti lainan eräännyttyä. Lainausoikeus palautetaan heti, kun karhuttu aineisto palautetaan ja suoritetaan kertyneet maksut.

Myös vanhentuneet asiakastiedot voivat aiheuttaa lainakiellon. Lainakielto poistetaan maksutta palvelupisteissä tietojen päivittämisen yhteydessä.

Maksujen maksaminen

Pääkirjastossa voit maksaa kertyneet maksusi käteisellä, pankkikortilla tai yleisimmillä luottokorteilla. Ylistönrinteen kampuskirjastossa maksuvälineeksi käy ainoastaan käteinen. Myöhästymismaksut voit maksaa myös pankkitilille. Tarkista maksusaldosi ja pyydä tilinumero kirjastosta, puh. 040 805 3803 / sähköposti lainaus@library.jyu.fi.

Maksuista voit kysyä tarkemmin kirjaston henkilökunnalta tai tutustu palveluhinnastoon.

Laskutus ja perintä

Palauttamattomista lainoista lähetetään lasku. Jos palautat lainasi laskun lähettämisen jälkeen, lasku perutaan kirjan hinnan osalta ja maksettavaksesi jäävät ainoastaan myöhästymiskorvaukset.

Jos saat palauttamistasi lainoista laskun tai palautat lainat laskun saamisen jälkeen, ota välittömästi yhteyttä kirjaston laskuttajiin: Eila Kyllönen tai Tuula Hölttä.

Ellet maksa saamaasi laskua eräpäivään mennessä, perintä siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Kun perintätoimisto on lähettänyt laskun, et voi enää maksaa yliopiston lähettämää laskua. Huomaa, että perintätoimet aiheuttavat ennen pitkää merkinnän maksuhäiriörekisteriin.

Laskutusta koskeviin kysymyksiin vastaavat Eila Kyllönen ja Tuula Hölttä, perintään liittyvät asiat hoitaa Lindorff.

Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaaminen

Kadonnut tai vahingoittunut laina on korvattava maksamalla kirjaston lähettämä lasku tai hankkimalla vastaava julkaisu kadonneen tilalle. Ota tällöin yhteys kirjaston Hankintatoimistoon.

HUOM! Vapaakappaleaineiston (lukusalilainat ja laitoslainat) korvauksista päättää kirjaston kokoelmatoimistossa Kaisa Saikkonen.

Sivun yläreunaan