Lainojen palauttaminen, karhunta, laskutus ja perintä

Lainat voit palauttaa

• palautusautomaattiin,
    • kirjastojen palvelupisteisiin,
    • Mattilanniemen kirjaston palautusluukkuun (MaA-rakennuksen ulko-oven vieressä) kirjaston ollessa suljettuna tai
    • postitse osoitteeseen:
      Jyväskylän yliopiston kirjasto/Lainaus
      PL 35 (MaA)
      40014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO.

Ilmoitus erääntyvistä lainoista

Lähestyvästä eräpäivästä saat maksuttoman ennakkoilmoituksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Kun palautat tai uusit lainasi viimeistään eräpäivänä, vältyt myöhästymismaksuilta.

Seuraa itse lainojesi erääntymistä, sillä myöhästymismaksut on maksettava, vaikka kirjeet eivät saapuisikaan perille väärän osoitteen (ks. osoitteenmuutos) tai esim. sähköpostipalvelimesi toimintahäiriön takia.

Jos et pääse itse uusimaan erääntyviä lainoja esim. tietoliikenne- tai järjestelmähäiriöiden vuoksi, ota yhteyttä kirjastoon ennen lainojen erääntymistä.

Palautuskehotus, maksut ja lainakiellot

Erääntyneistä lainoista lähetämme palautuskehotuksen sähköpostitse tai postitse. Palauttamattomasta lainasta perimme 0,30 €/päivä. Lyhytlainojen myöhästymismaksu on 10 €/kirja. Kirjaston kiinniolopäiviltä ei kerry myöhästymismaksua. Yliopiston henkilökunnalta päiväkohtaista myöhästymismaksua ei peritä.

Kun maksamattomia maksuja kertyy yhteensä 10 € tai enemmän, on seurauksena lainakielto. Henkilökunnalle lainakielto (10 €) astuu voimaan, mikäli karhuttua aineistoa ei palautuskehotuksista huolimatta palauteta. Lainausoikeus palautetaan heti, kun karhuttu aineisto palautetaan ja suoritetaan kertyneet maksut.

Myöhästymismaksujen enimmäiskorvauksen raja on 50 €.

Myös vanhentuneet asiakastiedot voivat estää lainaamisen. Mikäli tietosi ovat vanhentuneet, ota yhteyttä kirjastoon tietojen päivittämistä varten.

Maksujen maksaminen

Voit maksaa kertyneet maksusi Mattilanniemen kirjastossa pankkikortilla tai yleisimmillä luottokorteilla. Käteismaksuista on luovuttu. Ylistönrinteen kirjastossa ei ole kassapalveluja. Myöhästymismaksut voit maksaa myös pankkitilille. Tarkista maksusaldosi ja pyydä tilinumero kirjastosta, puh. 040 805 3803 / sähköposti lainaus@library.jyu.fi.

Maksuista voit kysyä tarkemmin kirjaston henkilökunnalta tai tutustu palveluhinnastoon.

Laskutus ja perintä

Palauttamattomista lainoista lähetetään lasku. Jos palautat lainasi laskun lähettämisen jälkeen, lasku perutaan kirjan hinnan osalta. Maksettavaksesi jäävät myöhästymismaksut ja laskun käsittelymaksu 10 €.

Jos saat palauttamistasi lainoista laskun tai palautat lainat laskun saamisen jälkeen, ota välittömästi yhteyttä kirjaston laskuttajiin: Eila Kyllönen tai Tuula Hölttä.

Ellet maksa saamaasi laskua eräpäivään mennessä, perintä siirtyy perintätoimiston hoidettavaksi. Kun perintätoimisto on lähettänyt laskun, et voi enää maksaa yliopiston lähettämää laskua. Huomaa, että perintätoimet aiheuttavat ennen pitkää merkinnän maksuhäiriörekisteriin.

Laskutusta koskeviin kysymyksiin vastaavat Eila Kyllönen ja Tuula Hölttä, perintään liittyvät asiat hoitaa Lowell.

Kadonneen tai vahingoittuneen aineiston korvaaminen

Kadonnut tai vahingoittunut laina on korvattava maksamalla kirjaston lähettämä lasku tai hankkimalla vastaava julkaisu kadonneen tilalle. Lähetä tällöin viesti osoitteeseen hank-esitys@library.jyu.fi.

HUOM! Vapaakappaleaineiston (lukusalilainat ja laitoslainat) korvauksista päättää kirjaston kokoelmatoimistossa Kaisa Saikkonen.

Sivun yläreunaan