Jyväskylän yliopiston kirjasto - kirjasto keskellä kampusta

Te kysyitte, me vastaamme - kirjaston palveluista poikkeusaikana

 1. Mattilanniemessä on varattujen kirjojen noutopiste. Miten voin tilata sinne kirjoja?
 2. En ole JYU:n opiskelija. Voinko lainata kirjaston kirjoja?
 3. Milloin noutopiste on avoinna?
 4. Voiko kirjoja palauttaa, ja jos voi, mihin?
 5. Onko Kokoelmakeskuksessa olevia, lukusalikäyttöön tarkoitettuja kirjoja mahdollista saada lainatuksi kotiin?
 6. Entä kun minulla on lukusalikäyttöön tarkoitettuja kirjoja Mattilanniemessä säilytyspaikassa. Voinko lainata niitäkin kotiin?
 7. Miten pääsen käyttämään mikrofilmejä tai muita aineistoja, joita voi käyttää vain kirjaston tiloissa?
 8. Minulla ei ole vielä kirjastokorttia, pystynkö lainaamaan kirjoja?
 9. Minulle on noutopisteessä varattuna kirja, mutta en pääse hakemaan sitä. Voiko kaverini hakea sen puolestani?
 10. Kertyykö kirjoista myöhästymismaksuja? Olen karanteenissa enkä pääse palauttamaan lainojani.
 11. Minulla on myöhästymismaksuja, voinko maksaa ne verkossa?
 12. Voiko kirjastolla tai muualla yliopistolla tulostaa tai kopioida?
 13. Voinko tilata kirjoja muista kirjastoista?
 14. Voinko uusia kaukolainojani?
 15. Etsin yhtä e-kirjaa JYKDOKista. En löytänyt, onko mitään tehtävissä? En pääse lainaamaan painettuja kirjoja paikan päälle.

Mattilanniemessä on varattujen kirjojen noutopiste. Miten voin tilata sinne kirjoja?

Voit tehdä tilauksia kirjautumalla JYKDOKiin yliopiston verkkotunnuksillasi (Haka-tunnukset) tai kirjastokortin numerolla ja salasanalla (PIN-koodi). Tilattavissa olevien kirjojen tiedoissa näkyy Varaa/Tilaa-painike.

Kirjat ovat noudettavissa Mattilanniemen A-rakennuksen pääovelta, kun olet saanut niistä saapumisilmoituksen sähköpostiisi.

En ole JYU:n opiskelija. Voinko lainata kirjaston kirjoja?

Kyllä voit. Kesäkuun alusta palvelemmme yliopistoyhteisön ulkopuolisia asiakkaita. Tee Mattilanniemen tai Ylistönrinteen kirjoista etukäteen tilaus JYKDOKiin. Vapaakappaleita emme voi lainata JYU:n ulkopuolisille.

Milloin noutopiste on avoinna?

Noutopiste on avoinna arkisin. Aukioloajat voit tarkistaa kirjaston verkkosivuilta.

Voiko kirjoja palauttaa, ja jos voi, mihin?

Voit palauttaa kirjoja MaA-rakennuksen palautusluukkuun kaikkina vuorokaudenaikoina.

Myös postitse palauttaminen on mahdollista osoitteeseen:

Jyväskylän yliopiston kirjasto/Lainaus, PL 35 (MaA), 40014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

Huomioithan, että postin kulku voi olla normaalia hitaampaa.

Onko Kokoelmakeskuksessa olevia, lukusalikäyttöön tarkoitettuja kirjoja mahdollista saada lainatuksi kotiin?

Poikkeustilan vuoksi on mahdollista tietyin rajoituksin, esim. huonokuntoista aineistoa ei lainata. Voit tilata aineistoa, jos olet Jyväskylän yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa. Laina-aika on 28 vrk (henkilökunnalle pidempi) ja lainan voi uusia kolme kertaa.

Voit tehdä tilauksen JYKDOKin kautta. Saat saapumisilmoituksen sähköpostitse, kun kirja on noudettavissa. Saat myös ilmoituksen, jos kirjaa ei voi saada lainaan.

Toivomme, että tilaat käyttöösi vain opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen kannalta ehdottoman välttämätöntä aineistoa, sillä vallitsevasta tilanteesta johtuen toimituskapasiteettimme on hyvin rajallinen.

Käsittelethän ainestoa mahdollisimman huolellisesti, ettei se vaurioidu.

Entä kun minulla on lukusalikäyttöön tarkoitettuja kirjoja Mattilanniemessä säilytyspaikassa. Voinko lainata niitäkin kotiin?

Myös näitä voi lainata kotiin tietyin rajoituksin. Voit lähettää tarvitsemistasi kirjoista viestiä osoitteeseen jykneuvonta@library.jyu.fi

Miten pääsen käyttämään mikrofilmejä tai muita aineistoja, joita voi käyttää vain kirjaston tiloissa?

Jos olet JYU:n tutkija tai opiskelija, voit varata etukäteen ajan kirjastosta näiden aineistojen käyttöön puhelimitse numerosta 040 805 3803 (puheluihin vastataan noutopisteen aukioloaikoina)

Minulla ei ole vielä kirjastokorttia, pystynkö lainaamaan kirjoja?

Voimme tehdä uusia kirjastokortteja kesäkuun alusta lähtien. Korttia ei saa suoraan noutopisteeltä vaan se tilataan etukäteen. Voit ottaa yhteyttä osoitteeseen jykneuvonta@library.jyu.fi

E-aineistoja pystyt käyttämään yliopiston verkkotunnuksillasi (Haka-tunnukset), mikäli olet Jyväskylän yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa. Myös avoimen yliopiston opiskelijoilla on pääsy e-aineistoihin. Kirjastokorttia ei tarvita e-aineistojen käytössä.

Minulle on noutopisteessä varattuna kirja, mutta en pääse hakemaan sitä. Voiko kaverini hakea sen puolestani?

Kyllä voi. Lähetä meille viesti osoitteeseen jykneuvonta@library.jyu.fi, jossa kerrot omat tietosi ja mikä kirja sinulle on varattuna. Kerro myös, kuka kirjan tulee hakemaan, jos se on tiedossa.

Kertyykö kirjoista myöhästymismaksuja? Olen karanteenissa enkä pääse palauttamaan lainojani.

Maksuja kertyy tälläkin hetkellä, koska meillä on noutopalvelu ja kirjat ovat sen ansiosta lainattavissa. Kannattaa tarkistaa, pystytkö uusimaan lainojasi. Jos uusiminen ei varausten vuoksi ole mahdollista, voit olla yhteydessä asiakaspalveluun esim. sähköpostitse jykneuvonta@library.jyu.fi.

Kotilainaan annetuista vapaakappalekokoelman kirjoista peritään myöhästymismaksuja, mutta ei säilytyspaikkaan jätetyistä teoksista. Mikäli näistä on kertynyt sinulle maksuja, otathan yhteyttä kirjastoon: jykneuvonta@library.jyu.fi

Minulla on myöhästymismaksuja, voinko maksaa ne verkossa?

Voit maksaa verkossa JYKDOKin kautta yli 3,00 € myöhästymismaksut. Mikäli maksuja on vähemmän, voit maksaa ne esim. käydessäsi kirjastossa, kun kirjasto on taas normaalisti auki. Jo palautetuista kirjoista ei kerry lisää maksuja eivätkä maksut kasva korkoa.

Voiko kirjastolla tai muualla yliopistolla tulostaa tai kopioida?

Yliopisto on avannut tulostuspalvelun opiskelijoille. Voit lähettää tulostettavat tiedostot sähköpostitse: printingrequests@jyu.fi. Tilaa vain vain ehdottoman välttämättömiä tulosteita , ei luottamuksellisia tai salassa pidettäviä materiallia. Tarkemmat ohjeet löydät täältä: https://kirjasto.jyu.fi/korona/korona-tiedotteet/tulosteet

Yliopiston rakennukset ovat suljettuina eikä monitoimilaitteita tai tietokoneita pääse itse käyttämään.

Voinko tilata kirjoja muista kirjastoista?

Tilaamme kaukolainoja muista kirjastoista, jos tilaaminen on mahdollista, mutta monet kirjastot etenkin ulkomailla ovat vielä kiinni koronaepidemian takia. Artikkelien tilaaminen Varastokirjastosta onnistuu helposti suoraan kotiin. Tarkemmat ohjeet artikkelitilauksen tekemisestä löydät JYKDOKista. HUOM! Kaukopalvelumme  on suljettuna 29.6.–31.7.

Voinko uusia kaukolainojani?

Kaukolainojen eräpäivät on siirretty eteenpäin, jos se on ollut mahdollista. Voit myös pyytää uusintaa osoitteesta kaukopal@library.jyu.fi.

Etsin yhtä e-kirjaa JYKDOKista. En löytänyt, onko mitään tehtävissä? En pääse lainaamaan painettuja kirjoja paikan päälle.

Voit tehdä meille hankintaesityksen kirjan e-versiosta. Mikäli e-versio löytyy, pyrimme yleensä hankkimaan sen kokoelmiimme.

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210