Jyväskylän yliopiston kirjasto

Opinnäytehaku

Miten haen JY:n opinnäytteitä?

Opinnäytteitä haet vaivattomasti Opinnäyte- ja väitökirjahaulla. Valitse Taso-valikosta ensin pro gradu ja tarkenna hakua tarvittaessa Tieteenala, Vuosi ja Menetelmä -rajauksilla. Voit myös rajata haun pelkästään elektronisiin opinnäytteisiin PDF saatavilla -rajauksella. Haun tulokset näytetään kirjaston kokoelmaluettelo JYKDOKissa.

Opinnäytteet ovat mikrofilmikortteina, elektronisina tai paperiversiona. Kaikki opinnäytteet pyritään luetteloimaan JYKDOKiin. Jos etsimääsi opinnäytettä ei kuitenkaan löydy JYKDOKista, kysy sitä oppiaineen laitokselta.

Mistä löydän opinnäytteet?

Hakutuloksen kokoelma- ja sijaintitiedot kertovat mistä kaikista kirjaston eri kokoelmista löydät kyseisen opinnäytteen ja mikä on sen laina-aika.

Verkosta

Uusimmat opinnäytteet (1997-) ovat pääosin luettavissa verkossa. Linkin elektroniseen opinnäytteeseen tai väitöskirjaan löydät JYX-julkaisuarkistosta tai JYKDOKista. Verkossa olevien opinnäytteiden lukemista varten koneellasi pitää olla Adobe Reader -ohjelma.

Muista, että verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa ts. teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa vain henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Pääkirjastosta

Vuoden 1996 jälkeen ilmestyneitä opinnäytteitä ei ole painettuina pääkirjastossa.

Vuosina 1986–1996 ilmestyneitä opinnäytteitä voit lukea mikrokorteilta (P MFC Gradu) 3. kerroksen mikrofilmialueella. Mikrokortit ovat oppiaineittain ryhmiteltynä omassa laatikostossaan (numeroidun laatikoston 23 vieressä). Lukulaite on lukusalin puolella (ovesta vasemmalle).

Ennen vuotta 1986 ilmestyneitä opinnäytteitä on paperiversioina varastossa. Voit tilata niitä luettavaksi kirjaston tiloihin.

  • Liikuntatieteiden, psykologian, kasvatustieteiden, yhteiskuntatieteiden (1972–1985)
  • Tietojenkäsittelyopin (1981–1985)
  • Tilastotieteen (1980–1985)
  • Taloustieteen (1977–1985)
  • Humanististen tieteiden (1981–1985)

Ennen vuotta 1972 ilmestyneitä opinnäytteitä pääkirjastossa on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vain kasvatustieteen, psykologian, liikuntatieteiden ja sosiologian oppiaineista.

Helsingin yliopiston voimistelulaitoksen erikoistöitä vuosilta 1882–1974 ja Jyväskylän yliopiston opettajankoulutusyksikön jatko-opiskelututkielmia (ns. sapattityöt) (pdf) vuosilta 1985-1994 voit tilata varastosta.

Paperiversioina kampuskirjastoista ja laitoksilta

Mattilanniemen kirjastossa

  • Tilastotieteen opinnäytteitä 1971-
  • Tietojenkäsittelytieteen opinnäytteitä 1972-
  • Filosofian, sosiologian ja yhteiskuntatieteiden opinnäytteitä 2001-
  • Valtio-opin opinnäytteitä 2006-

Ylistönrinteen kirjastossa

  • Fysiikan opinnäytteitä 1960-
  • Kemian opinnäytteitä 1971-
  • Bio- ja ympäristötieteiden opinnäytteitä 1974-

Liikunnan oppimiskeskus (L-rakennus)

Vuodesta 2010 lähtien vain paperimuotoisena julkaistut liikunta- ja terveystieteiden opinnäytteet ovat käytettävissä Liikunnan oppimiskeskuksessa.

Kanavuoren varasto

Osa laitosten opinnäytteistä on arkistoitu pysyvästi Kanavuoren etävarastoon.

Jos opinnäytteen sijaintiedoissa lukee Kanavuoren etävarasto. Tee tilaus pääkirjaston lainauksessa. voi opinnäytteen tilata luettavaksi.

Opinnäytteen tilauslomake Kanavuoren etävarastosta

Tilattuja opinnäytteitä haetaan kerran viikossa pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Saatavilla ne ovat viimeistään seuraavana päivänä klo 14 jälkeen. Opinnäytteitä saa vain lukusalikäyttöön.

Jos opinnäytteen sijaintitiedoissa lukee Kanavuoren etävarasto. Toistaiseksi pois käytöstä. ei opinnäytettä voi tällöin tilata.

Jos et löydä opinnäytettä kirjaston kokoelmista tai verkosta, voit kysyä sitä laitokselta.

Suomen yliopistojen opinnäytteitä (graduja, lisensiaatintutkielmia) verkkojulkaisuina

Viitetietoja eri yliopistojen opinnäytteistä löydät Melinda-tietokannasta.

Yliopistojen omia opinnäytteiden julkaisuarkistoja:

Ammattikorkeakouluilla on oma Theseus-opinnäyte- ja julkaisutietokanta.

Sivun yläreunaan

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210