Jyväskylän yliopiston kirjasto

Hankintaesitysten käsittely ja tilauksen eteneminen

Saadut hankintaesitykset (= kurssikirjoihin, yleiskokoelmaan, kampuskirjastoihin ja laitoksille tehdyt) käsitellään noin viikon sisällä niiden saapumisesta. Jos kirja on tilattavissa (ei loppuunmyyty tms.), tilaus toimitetaan heti kirjavälittäjille.

Hankintaesityksen tekijälle tehdään kirjaan pyydettäessä varaus, jolloin tilaaja saa saapumisilmoituksen heti, kun nide on lainattavissa.

Tiedekuntien opetussuunnitelmien uudistuksiin liittyvissä kurssikirjatilauksissa käsittelyaikaa on vaikea antaa, mutta kaikki kurssikirjat tilataan kesän aikana siten, että kirjat ovat uuden lukukauden alkaessa lainattavissa.

Hankintaesityksen tekijälle ei yleensä lähetetä tietoja tilauksen etenemisestä muulloin kuin siinä tapauksessa, että tilauksessa tulee ongelmia tai jos kirjaa ei pystytä hankkimaan.

Kirjojen tilauksen etenemistä voi seurata JYKDOKissa, ks. esimerkki alla olevassa kuvassa.

 • Hankintatiedot-kohta (kuvassa 2. nuoli) päivittyy sitä mukaa, kun tilaus etenee. Kun tekstiksi vaihtuu ”Saapunut pp.kk.vvvv”, kirja on otettu vastaan, mutta sen käsittely ts. luettelointi ja mahdollinen muovitus on vielä kesken. Teokset, joihin on varaus, käsitellään mahdollisimman nopeasti.
 • Jos kirjavälittäjältä tulee tieto, että toimitus viivästyy, myös siitä lisätään ilmoitus JYKDOKiin (kuvassa 1. nuoli). Mikäli kirjan toimitus peruuntuu kokonaan, tiedotetaan tästä henkilökohtaisesti myös hankintaesityksen tekijälle.

Kirjojen toimitusajat ovat:

 • kotimaisissa kirjoissa 1 viikko
 • ulkomaisissa kirjoissa 3-4 viikkoa
 • pienten kustantajien sekä harvinaisten tai vanhojen kirjojen tilauksissa voi mennä huomattavasti pidempäänkin.

Lisätietoa: hank-esitys@library.jyu.fi

  Kirjasto Facebookissa
  Instagram
  Jyx-logo-201210