Jyväskylän yliopiston kirjasto

Liikunnan erikoiskokoelmat

Kokoelmat sijaitsevat pääkirjaston suljetuissa varastoissa.

Helsingin yliopiston voimistelulaitoksen (1882-1974) kirjakokoelmat

  Helsingin yliopiston voimistelulaitoksen kirjasto siirrettiin 1970-luvun puolivälissä Jyväskylän yliopiston kirjastoon. Kokoelma käsitti n. 90 hyllymetriä. Vuonna 2011 päätettiin, että kokoelmaa ei säilytetä enää yhtenäisenä. Osa julkaisuista siirrettiin kirjaston vapaakappalekokoelmaan ja yleiskokoelmaan, osa yliopiston museon käyttöön ja jonkin verran ulkomaista aineistoa lähetettiin Kuopioon Varastokirjastoon.

  Kirjaston alkuperäinen kortisto löytyy Voimistelulaitoksen arkistosta, jota säilytetään Helsingin yliopiston keskusarkistossa.

   Helsingin yliopiston voimistelulaitoksen erikoistyöt vuosilta 1882-1974

   • lukumäärä 1 292 kappaletta
   • luettelo: kortisto kirjaston 2. kerroksessa tai julkaisussa: Liikunnan ja kansanterveyden opinnäytteitä Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa vuoteen 1982 / toim. Kerttuli Kalanti. Jyväskylä 1983. (Jyväskylän yliopiston kirjaston bibliografioita; 3.)
   • työt löytyvät myös JYKDOK-tietokannasta
   • otsikoita voi selata myös Opinnäytehaku-lomakkeella. (Valitse Laitos/Oppiaine-valikosta Liikunta- ja terveystieteiden tiedekunta -kohdan viimeiseltä riviltä Helsingin yliopiston voimistelulaitos)

   Lauri "Tahko" Pihkalan kirjasto

   Prof. Lauri "Tahko" Pihkalan testamentin perusteella Jyväskylän yliopistolle luovutettu kokoelma koti- ja ulkomaista urheilukirjallisuutta 1800-luvun loppupuolelta 1970-luvulle. Kokoelma käsittää n. 50 hyllymetriä kirjallisuutta. Luetteloa kokoelmaan sisältyvästä kirjallisuudesta säilytetään huoneessa B 323.

   Professori Lauri "Tahko" Pihkala (1888-1981) oli innokas yleisurheilija, urheilun "monitoimimies" ja suomalaisen pesäpallon kehittäjä. Pihkala nimitettiin merkittävistä liikuntaan ja urheiluun liittyvistä ansioistaan professoriksi vuonna 1946 ja liikuntatieteen kunniatohtorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1969.

   Jyväskylän yliopiston kirjastolle on luovutettu Pihkalan testamentin perusteella kokoelma koti- ja ulkomaista urheilukirjallisuutta 1800-luvun loppupuolelta 1970-luvulle. Kokoelma sisältää urheilua ja ruumiinkulttuuria käsittelevän aineiston lisäksi poliittista historiaa, sotalaitosta ja naisliikettä koskevaa kirjallisuutta sekä ainutlaatuisen Amerikka-kokoelman. Kirjoissa näkyvät erinomaisesti Pihkalan lukutavat ja merkinnät.

   Kirjallisuuden lisäksi Pihkalan kokoelmaan kuuluu hänen hankkimiaan aikakauslehtiä ja vastaanottamiaan kirjeitä.

   Pihkalan kokoelma on luetteloitu kirjaston JYKDOK-tietokantaan. Pihkalaa tutkivat voivat tilata kokoelman aineistoa lukusalikäyttöön.

   Pihkalan valokuva- ja esinekokoelma sijaitsee Avoimen tiedon keskuksen tiedemuseossa. Pihkalan arkistoaineisto sijaitsee Kansallisarkiston Jyväskylän toimipisteessä.

    Kirjasto Facebookissa
    Instagram
    Jyx-logo-201210