Jyväskylän yliopiston kirjasto

Unkari-kokoelma

Magyarul

Unkari-kokoelma koostuu unkarinkielisistä kirjoista ja lehdistä. Kokoelman vanhempi osa sisältää mm. unkarilaisten klassikkokirjailijoiden kauniisti sidottuja teoksia. Kokoelman laajuus on n. 4 400 nidettä.

Kokoelmaa kartutetaan ostamalla hakuteoksia, sanakirjoja ja hungarologiaan kuuluvien oppiaineiden aloihin liittyvää tieteellistä kirjallisuutta. Lisäksi hankitaan merkittävien nykykirjailijoiden teoksia.

Kokoelman uudempi osa on sijoitettu kolmanteen kerrokseen aiheen mukaisiin avohyllyihin ja vanhempi osa varastoon. Kaikkien kokoelmaan kuuluvien teosten tiedot löydät JYKDOK-luettelosta.

Unkari-kokoelman hyllyluokitus

Pääkirjaston Unkari-kokoelman lisäksi JYKDOKista löytyvät tiedot Suomen Kodály-keskuksen kokoelmasta, joka sijaitsee yliopiston musiikin laitoksella, ja hungarologian n. 2 500 niteen kokoelmasta (A-rak.).

Yhteyshenkilö Kaisa Saikkonen

Jyväskylän yliopiston kirjaston Unkari-kokoelman synnystä ja vaihtosuhteista Unkarin kirjastojen kanssa

Vanha Unkari-kokoelma (Unk var) on karttunut epäsäännöllisesti pääasiassa lahjoitusten turvin. Sen alkujuuret ovat jo Jyväskylän seminaarinaikaisten, suomalais-ugrilaisesta kulttuurista kiinnostuneiden henkilöiden kirjahankinnoissa. Vanhin heistä lienee jyväskyläläinen piirilääkäri W. S. Schildt, jolla oli unkarilaisia ystäviä. Todennäköisesti myös lehtori Martti Airilan kirjastosta on löytynyt kokoelmaan liitettyjä kirjoja. Valitettavasti vanhimpiin teoksiin ei ole merkitty lahjoittajatietoja.

Kirjastomme on saanut vastaanottaa huomattavaan arvokkaita kirjalahjoituksia, mm. professori Y. H. Toivosen ja kielitieteilijä Eliel Lagercrantzin kirjastot, joissa oli paljon Unkaria koskevaa aineistoa. Professori Aarni Penttilän aikana kokoelma karttui lisää. Hän mm. tilautti unkarilaisia aikakauslehtiä. Hänen sekä Viro- että Unkari-suhteittensa avulla kirjasto sai runsaasti kirjallisuutta.

Vuonna 1972 kirjastomme sai huomattavan määrän kuvanveistäjä Yrjö Liipolan ja hänen vaimonsa Maran erittäin kauniita 1800-luvulla painettuja niteitä. Tässä kokoelmassa on mm. unkarilaisten klassikkokirjailijoiden kirjasarjoja. Lisäksi Helsingin ja Turun yliopistojen kirjastojen duplettikokoelmista on saatu paljon kirjoja.

Vaihtotoiminnan alettua 1950-luvulla saimme erittäin paljon aineistoa Unkarin Tiedeakatemian kirjastosta (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára) Budapestistä. Sieltä tuli ehkä valtaosa Unkari-kokoelman aineistosta. Kustannustalo Kultúra toimitti meille kirjallisuutta saadakseen ulkomaista valuuttaa. Vaihtotoiminta lopetettiin 2000-luvun alussa. Nykyisin kirjat ostetaan Unkarin kansalliskirjaston - Országos Széchenyi Könyvtár - välityksellä.

Sivun yläreunaan

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210