Jyväskylän yliopiston kirjasto

E-aineistojen etäkäyttö

Etäkäyttö

Kirjaston hankkimat maksulliset verkkoaineistot ovat vapaasti käytettävissä yliopiston tietoverkkossa (kiinteä tai langaton) olevilla koneilla. Lähes kaikkia aineistoja  voidaan käyttää myös yliopistoverkon ulkopuolella, vaikkapa kotona, aineistojen etäkäyttöpalvelun avulla.

Kuka voi etäkäyttää aineistoja?

Kirjaston etäkäyttöpalvelu on tarkoitettu Jyväskylän yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille ja tarvitset etäkäyttöön voimassa olevan Jyväskylän yliopiston verkon käyttäjätunnuksen.

Poissaolevaksi ilmoittautuneella opiskelijalla etäkäyttöoikeutta ei ole. Käyttäjätunnuksen voimassaolon voit varmistaa IT-palvelujen ohjeen avulla.

Avoimen yliopiston opiskelijat

Jos olet Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston opiskelija, voit ottaa käyttöösi etäkäyttöön tarvittavan JY:n tietoverkon käyttäjätunnuksen salasana.jyu.fi -palvelussa. Kokeile sitten testiartikkelin avaamista. Mikäli artikkeli kirjautumisen jälkeen avautuu ongelmitta, tunnuksesi ovat kunnossa.

Kuinka toimin?

Kirjaston tarjoamien elektronisten lehtien, -kirjojen ja erilaisten tietokantojen etäkäyttö tapahtuu JYKDOKin kautta.

Helpoiten etäkäyttö tapahtuu hakutuloslistassa olevien linkkien avulla. Kun klikkaat verkkoaineistoon vievää linkkiä (esim. Tietokannan käyttöliittymä -teksti tai verkkoaineistokokoelman nimi) yliopistoverkon ulkopuolella, avautuu JY:n kirjautumissivu, johon voit syöttää käyttäjätunnuksesi. Tämän jälkeen etäkäyttö on päällä myös muiden linkkien osalta.

Alla muutamia esimerkkejä erilaisista käyttötapauksista.

Tapa 1:
Avaa JYKDOK ja klikkaa JYKDOKin ylänavigaation Kirjaudu sisään -kehottetta. Valitse avautuvalta sivulta Haka-kirjautuminen ja kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksilla. Etäkäyttö on tämän jälkeen päällä.

  Tapa 2:
  Hae etsimäsi tietokanta JYKDOKista > Klikkaa Tietokannan käyttöliittymä -linkkiä > Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi etäkäyttöpalveluun > tietokanta avautuu.

   Tapa 3:
   Hae tietokantaa/e-lehteä JYKDOKista > Klikkaa SFX-linkkiä ja sieltä edelleen tietokannan/lehden nimeä > Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi etäkäyttöpalveluun > tietokanta/e-lehti avautuu.
   (SFX-valikossa näet  e-lehden saatavuudet, jos aineisto löytyy useammasta eri kokoelmasta)

    Tapa 4:
    Etsi e-lehden tai -kirjan tiedot JYKDOKista > Klikkaa e-kirjaan vievää linkkiä > Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi etäkäyttöpalveluun > e-kirja avautuu.

    Huom! Dawsonera
    e-kirjapalveluun kirjaudutaan aina omilla tunnuksilla. Ohjeet sen käyttöön löydät Kirjastotuutorin E-kirjojen käyttöoppaasta.

     E-aineistot ovat etäkäytettävissä VPN-yhteyden kautta ilman erillistä kirjautumista.

     Ongelmia kirjautumisessa

     Mikäli et onnistu kirjautumaan JYKDOKiin Haka-kirjautumisella, tarkista seuraavat asiat:

     1. Kirjoitithan käyttäjätunnuksesi oikein?
      Isot ja pienet kirjaimet oikein, ei @jyu.fi- tms. loppua tunnuksen perään.

     Ota tarvittaessa yhteyttä Jyväskylän yliopiston IT-palveluihin tukipyyntölomakkeella.

     Ongelmia aineistoon pääsyssä

     Mikäli jokin tietokanta tai e-aineisto ei aukea, ilmoita asiasta kirjastoon Kysy ja kommentoi -lomakkeella.

     Kirjastotuutorin E-kirjojen käyttöoppaasta löydät ohjeita ja vinkkejä tärkeimpien e-kirjakokoelmien e-kirjojen käyttöön

     Sivun yläreunaan

     Kirjasto Facebookissa
     Instagram
     Jyx-logo-201210