Jyväskylän yliopiston kirjasto

Scopus - uusi työkalu tiedonhakuun ja viittaustietojen selvittämiseen

Kuukauden e-aineisto - Toukokuu 2012

”Onhan se kiva kattoo, kuka naapurin juttuihin on viitannu”, sanoo tutkija. Kieltämättä kiinnostavaa, mutta varmasti sekin, kuka jotain omaa artikkelia on siteerannut tai paljonko viittauksia omiin juttuihin kaikkiaan on kertynyt. Tällaisen tiedon selvittämiseen kirjasto on nyt hankkinut toisenkin työkalun, Scopuksen, jo tutun Web of Sciencen eli WOSin lisäksi.

Kerättävien viittaustietojen perusteella myös Scopus osaa laskea tutkijan henkilökohtaisen Hirsch- eli h-indeksin. H-indeksihän on tutkijan artikkeleiden ja niiden saamien viittausten lukumäärien perusteella rakentuva mittari, jonka tarkoituksena on osoittaa tutkijan julkaisemisaktiivisuutta ja tutkimuksen näkyvyyttä. Scopus arvioi myös julkaisujen laadukkuutta SNIP- ja SRJ-vaikuttavuuskertoimillaan WOSin käyttämän IF-kertoimen tapaan. Tämänkaltaiset julkaisemisen arvioinnin mittarit kylläkin toimivat parhaiten ns. kovissa tieteissä, joissa tutkimus julkaistaan artikkeleina tieteellisissä lehdissä.

Viittaustiedot eivät ole vielä kaikki, mitä Scopuksella voi hakea. Tietokannassa voi tehdä myös ”tavallisia” tiedonhakuja. Scopus on WoSin tapaan monialaisena mainio yleistietokanta, varsinkin, jos oma aihe asettuu tieteenalojen rajapinnalle. Tosin ihmistieteellisten alojen aineistoa jää  Scopuksenkin ulottumattomiin.

Tietokannan hakuominaisuudet ovat monipuoliset. Komentohaku, Advanced Search, on hyvä, kun haluaa itse kontrolloida hakunsa viimeiseen viilaukseen. Hieman kevyemmällä kädellä haun voi tehdä aihe-, tekijä- tai affiliaatiohakukaavakkeen kautta.

Jos viitteitä tulee runsaasti, tulosta voi helposti rajata monenlaisilla filttereillä. Näistäkin hakutuloksista näkee heti, montako kertaa kuhunkin dokumenttiin on viitattu, ja viitanneet artikkelit saa esiin yhdellä klikkauksella. Viitteiden vienti RefWorks-viitteidenhallintaohjelmaan tai vaikka kaverin sähköpostiin ei sekään vaadi montaa klikkausta.

Scopus on Elsevierin vuonna 2004 julkaisema haastaja WOS-tietokannalle. Kattavuus ei kuitenkaan rajoitu alkamisvuoteen, vaan Scopuksessa on myös vanhempaa aineistoa, joka on tuottajan muista tietokannoista yhdisteltyä.

Scopus  seuraa aineistoa ”laajemmalla haarukalla” kuin WOS. Tietokantaan indeksoidaan noin 16 500 vertaisarvioidun tiedelehden lisäksi muutakin aineistoa: noin 600 ammattijulkaisua, 350 kirjasarjaa ja 3.6 miljoonaa konferenssijulkaisua. Aineistoa on yhteensä yli 5000 kustantajalta. Scopus kattaa jonkin verran WOSia enemmän muualla kuin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa julkaistavaa aineistoa. Myös tieteenaloittaista kattavuutta on arvioitu paremmaksi ainakin yhteiskuntatieteissä ja tekniikan aloilla.

Lisätietoja: Liisa Halttunen-Keyriläinen

Sivun yläreunaan

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210