"True Finns shake up EU politics" Suomen eduskuntavaalit ProQuest Newsstand -tietokannassa

Kuukauden e-aineisto - Toukokuu 2011

“True Finns shake up EU politics” “Rise of Finnish right has EU trembling”
Nämä ja monta muuta Suomen eduskuntavaaleja käsittelevää sanomalehtiartikkelia löydät ProQuest Newsstand – tietokannasta. Tietokanta sisältää yli 800 sanomalehteä kokoteksteinä sekä muuta uutisaineistoa. Monista lehdistä pääset selaamaan tuoreinta numeroa, ja lehtien arkistot ulottuvat useiden vuosien päähän.

Suomen vaalitulos puhutteli myös muuta maailmaa. Hakemalla tietokannasta puolueen nimellä ”True Finns” (perussuomalaiset) saat 299 hakutulosta (2.5.2011). Tuloslistan oikeasta reunasta löytyy erilaisia tapoja jaotella tuloksia mm. aineistotyypin tai lehden nimekkeen mukaan.  Eduskuntavaaleista puhuttaessa on mielenkiintoista tutkia tulosten aikajanaa (alimmainen rajausvaihtoehto: date).

Suurin osa osumista on vuodelta 2011. Kun siitä klikkaa, pääsee näkemään löytyneiden artikkelien kuukausijaon. Kun valitset paljon osumia saaneen huhtikuun, huomaat että vaalien jälkeisenä päivänä eli 18.4.2011 on aiheesta kirjoitettu erityisen paljon. Päivältä löytyy kokoteksteinä juttuja lehdistä kuten Wall Street Journal, Daily Telegraph ja New York Times.

Sanomalehtitietokanta on hyvä lähdeaineisto eri lehtien välisen uutisoinnin vertailuun, eri maissa puhuttavien ilmiöiden tarkasteluun sekä yksinkertaisesti ajan hermolla maailman tapahtumista pysymiseen.

ProQuest Newsstand toimii ProQuestin uudessa käyttöliittymässä, ja löydät tietokannan Nellin kautta. Nellin haussa on joidenkin ProQuestin tietokantojen osalta ollut toistaiseksi vielä ongelmia, mutta niihin törmätessään kannattaa suunnata suoraan varsinaiseen tietokantaan hakuja tekemään.

Lisätietoja: Ulla Pesola