Jyväskylän yliopiston kirjasto

OAPEN Library

Kuukauden e-aineisto - Lokakuu 2012
OAPEN Library (Open Access Publishing in European Networks) on eurooppalainen akateemisten, lähinnä humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen uudehko open access -kirjojen portaali. Nimensä mukaisesti palvelusta löytyvät kirjat ovat kaikkien vapaasti luettavissa. Palvelussa on aineistoa useilta merkittäviltä akateemisilta kustantajilta (mm. Brill, Palgrave Macmillan ja Taylor & Francis) sekä monilta yliopistokustantajilta.

Kokoelmaan kuuluu noin 1000 kirjaa, mutta julkaisujen määrä lisääntyy jatkuvasti, ja eurooppalaisia tiedekustantajia rohkaistaan liittymään mukaan. Palvelussa kehitetään erityisesti vertaisarvioinnin läpäisseiden kirjojen saatavuutta.

Hakuominaisuudet: Palvelun etusivulla on yksinkertainen hakutoiminto. Hakua voi jalostaa rajaamalla tulosta aihealueeseen, kieleen ja julkaisijaan. Haussa voi hyödyntää myös kirjojen tietoihin liitettyjä asiasanoja. Advanced search -toiminnolla voi hakea monipuolisemmin: haun voi esim. kohdistaa joko kokotekstiin tai metadataan eli luettelointitietoihin.

Kirjallisuus on pääosin englanninkielistä, mutta mukana on myös muita eurooppalaisia kieliä: saksa, italia, espanja, hollanti, tanska, norja jne. Kirjat on luettavissa pdf-muodossa.

Portaali on kehitetty EU-rahoitteisen hankkeen pohjalta, jossa on selvitelty malleja open access-julkaisemiselle ja jossa myös halutaan lisätä korkeatasoinen eurooppalaisen tutkimuksen näkyvyyttä.


Lisätietoja: Mirja Laitinen

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210