Jyväskylän yliopiston kirjasto

Mistä saan sanomalehden?

Kuukauden e-aineisto - Marraskuu 2012

Vanhat kotimaiset sanomalehdet

Kirjaston painettujen sanomalehtikokoelmien uudelleen järjestelyissä on tapahtunut muutoksia kesän ja syksyn 2012 aikana ja asiakkaalle tämä näkyy siinä, että lehtien toimitusajat voivat venyä jopa viikoksi.

Alkuperäisiä lehtiä ei edes tarjota asiakaskäyttöön, silloin kun lehti voidaan tarjota muussa julkaisumuodossa. Tiedonhakija ohjataan käyttämään kirjaston mikrofilmikokoelmaa tai digitaalista verkkoarkistoa.

Kirjaston mikrofilmihuone sijaitsee 1. kerroksessa (B 113) ja Digi-arkisto (B 228) toisessa kerroksessa. Kirjaston henkilökunnalta saat tarvittaessa opastusta näiden aineistojen käyttöönotossa.

Tuoreet sanomalehdet kotimaasta ja maailmalta

Kotimaisten sanomalehtien uusimmat numerot löytyvät kirjaston 2. kerroksen sanomalehtilukusalista ja Keskisuomalainen ja Helsingin Sanomat myös kirjaston kahviosta. Sanomalehtiä löytyy myös molemmista kampuskirjastoista.

Kun haluat tietää, mitä maailmalla tänään tapahtuu, ota käyttöösi elektronisten lehtien PressDisplay-tietokanta. Tietokanta on yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä. Palvelun linkki löytyy kirjaston pääsivulta (E-sanomalehdet) tai NELLI-portaalista (Etsi tietokantaa) ja sen monipuolisiin käyttöomaisuuksiin pääsee tutustumaan (Using Library.PressDisplay.com), kun klikkaat tietokannan pääsivun ylälaidassa olevaa kysymysmerkkiä (Help and Support).

PressDisplay sisältää yli 1000 lehteä sähköisinä näköisversioina. Lehtiä on tarjolla yli 80 eri maasta lähes 40 eri kielellä. Lehdet ovat luettavissa 90 päivän ajan niiden ilmestymisestä lähtien.

Kansainvälisiä lehtiarkistoja

Kirjasto on hankkinut opiskelijoille ja henkilökunnalle käyttöön kaikkiaan 12 eri tiedontuottajan lehtiarkistoa, jotka löytyvät NELLI-portaalista tai pikalinkistä kirjaston pääsivulta (E-sanomalehdet).

Aivan uusin hankinta on The Times Digital Archive, jonka rajavuodet ovat 1785-2006. Tietokantaan suositellaan erityisesti poliittisen historian, sosiaali- ja kulttuurihistorian tutkijoille sekä oikeustieteilijöille että kriminologeille. Tietokannan käyttöohjeet ja ennen kaikkea hakuvinkit löytyvät pääsivun Help-painikkeen alta.

Vastaavanlaisen historiallisten sanomalehtien palvelun tarjoaa ProQuestin Historical Newspapers -tietokannat, jossa voi tehdä tiedonhakuja useissa kansainvälisissä lehtiarkistoissa samanaikaisesti. Tietokannan sisältönä ovat mm. The Guardian (1821-2003), The Observer (1791-2003), The New York Times (1851-2008), The Wall Street Journal (1889-1994) ja The Washington Post (1877-1995).

ProQuestin Newsstand -tietokannan sisältö ei rajoitu yksinomaan englanninkieliseen sanomalehdistöön. Kielivalikko (language) opastaa vaikkapa kielenopiskelijan esimerkiksi ranskan, saksan ja espanjan lehtiaineiston pariin.

Lisätietoja: Marja Kokko

Sivun yläreunaan

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210