Kirjasto keskellä kampusta - Jyväskylän yliopiston kirjaston juhlateos

Kuukauden e-aineisto - Joulukuu 2012

Vuosi 2012 on ollut kirjaston merkkivuosi, jossa yksi monista huippuhetkistä oli 100-vuotisjuhlakirjan Kirjasto keskellä kampusta julkaiseminen osana kirjaston juhlaseminaaria 16. marraskuuta.

Jyväskylän tieteellinen kirjasto perustettiin lokakuussa vuonna 1912. Kirjasto on siten omaa emo-organisaatiotaan yliopistoa noin puoli vuosisataa vanhempi laitos. Tämä epätavallinen taustahistoria johtuu siitä, että kirjasto oli osa hanketta, jolla paikallinen sivistyneistö tavoitteli Jyväskylään maan ensimmäistä suomenkielistä yliopistoa.

Juhlateoksen kirjoittajat ovat maamme tieteellisten kirjastojen ja museoalan asiantuntijoita sekä tieteen harjoittajia. Se jatkaa omalta osaltaan keskustelua, joka käynnistyi vuonna 1927, kun ensimmäinen katsaus kirjaston varhaisvaiheisiin julkaistiin. Kirjasto keskellä kampusta – teoksessa katse on vahvasti nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Artikkeleissa pohditaan kirjaston roolia yliopiston keskeisenä infrastruktuurina ja sitä kuinka kirjasto on itse oman palveluorganisaatioroolinsa nähnyt. Tulevaisuutta raotetaan pohtimalla edessä olevia väistämättömiä muutoksia, jotka eivät koske yksinomaan Jyväskylän yliopiston kirjastoa, vaan koko yliopistokirjastoverkostoa.

Teoksen liitteenä on Harry Salmenniemen kirjaston 100-vuotisjuhlaan kirjoittama juhlaruno Elävät kirjat. Teos julkistettiin kirjaston 100-vuotisjuhlaseminaarissa.

Kirjasto keskellä kampusta : Jyväskylän yliopiston kirjasto 100 vuotta / Marja Kokko, Pekka Olsbo, Kimmo Tuominen (toim.). - Jyväskylä : Jyväskylän yliopiston kirjasto, 2012. - 214 s. - Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuja ; 46.

Lisätietoja: Marja Kokko