Jyväskylän yliopiston kirjasto

Encyclopaedia Britannica : Change: It's Okay. Really.

Kuukauden e-aineisto – huhtikuu 2012

Yhden maailman tunnetuimman hakuteoksen, Encyclopedia Britannican kustantaja sai osakseen valtavan palauteryöpyn, kun se ilmoitti lopettavansa tietosanakirjan painetun version julkaisemisen. Kun nyt olemassa oleva varasto on myyty loppuun, ei kirjasarjaa ole enää saatavana painettuna.

Tunteikkaissa palautteissaan monet käyttäjät kertoivat omista kokemuksistaan painetun ensyklopedian parissa. Kommenteissa kuvailtiin jopa vanhojen painosten nahkakansien hajua. Tunnepitoisesta suhtautumisesta huolimatta monilta riitti kuitenkin myös ymmärrystä tälle mullistavalle päätökselle.

Perusteet digitaaliseen versioon keskittymiselle ovat painavat. Elektronisen version isoja etuja painettuun nähden ovat jatkuva päivittyminen, joustavuus ja monipuolisuus. Tästä lähtien Encyclopaedia Britannican toimituskunta keskittyy elektronisen version päivittämiseen ja kehittämiseen.

Ensimmäinen elektroninen versio Encyclopaedia Britannicasta oli CD-ROM, joka ilmestyi vuonna 1989. Verkossa sarja julkaistiin vuonna 1994. Sitä käyttää nykyisin yli 100 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa.

Käyttäjän kannalta Encyclopaedia Britannican elektroninen versio on paljon muutakin kuin pelkkä tietosanakirja. Sivusto sisältää varsinaisen tietosanakirjan lisäksi Merriam Websterin laadukkaan sanakirjan ja tesauruksen, eri ilmiöitä tutkivan aikajanan, maailman atlaksen, valtioiden väliseen vertailuun käytettävän työkalun ja monenlaista muuta. Osin lisämausteet ovat tutkimustakin hyödyttäviä perustyökaluja, osin suorastaan viihdekäyttöön soveltuvaa.

Erityisen käytännöllisiä käyttäjän kannalta ovat laadukkaat opastusvideot. Noin minuutin videonpätkät eri aiheista johdattavat sivuston käyttöön myös meitä, jotka emme aina jaksa lukea ohjeita niin perusteellisesti.

Yllättävän antoisa on myös sivuston blogi, jossa vähän joka asiasta kiinnostuneen on helppo saada makupaloja eri aiheista. Maaliskuun puolivälissä yhtiön ylintä johtoa ja toimituskuntaa oli valjastettu kirjoittamaan ajatuksiaan digitaaliseen versioon siirtymisestä. Tuntien monet painetun versionsa uskolliset käyttäjät Encyclopaedia Britannican toimituskunta vakuutti heille: "Change: It’s Okay. Really."

Encyclopaedia Britannica löytyy kirjaston Nelli-portaalin aineistohausta.

(Ja muuten, se painettukin versio meiltä löytyy kirjaston toisesta kerroksesta hyllystä 249.)


Lisätietoja: Ulla Pesola

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210