Earwormista podcastingiin - Oxford English Dictionary

Kuukauden e-aineisto - Tammikuu 2012

Mikä ihmeen elukka on earworm? Mistä paljon käytetty LOL on lyhenne? Milloin podcasting ilmestyi englannin kieleen?

Oxford English Dictionary –e-sanakirjasta löydät yli 600 000 englannin kielen sanaa määritelmineen. Lisäksi mukana on sanan etymologiaa, sen mahdollisesti eri aikoina muuttunut määritelmä sekä ihan oikeita esimerkkejä sanan käytöstä esimerkiksi artikkeleissa.

Esimerkiksi podcastingia on OED:n mukaan käsitelty jo vuonna 2004 The Guardian-lehden artikkelissa:

”MP3 players, like Apple's iPod, in many pockets, audio production software cheap or free, and weblogging an established part of the internet; all the ingredients are there for a new boom in amateur radio. But what to call it? Audioblogging? Podcasting? GuerillaMedia?”

OED:n perushaut ovat Quick search ja Advanced search. Quick searchissä kirjoita hakulaatikkoon etsimäsi sana tai fraasi. Jokerimerkkeinä toimivat kysymysmerkki ja asteriski. Kysymysmerkki korvaa minkä tahansa yhden merkin (c?t = cat, cot, cut) ja asteriski korvaa minkä tahansa määrän merkkejä (c*t = cat, caught, commencement, conflict…).

Advanced searchissa on useita hakumahdollisuuksia. Voit hakea sanoja, joiden alkuperä on jokin toinen kieli tai vaikka sanoja tietyltä aikakaudelta. Myös tulosjoukkoa voi rajata eri tavoilla (refine your search) tai sen voi lajitella aikajärjestykseen (timeline).

OED kattaa sanoja slangista viralliseen kielenkäyttöön. Aikajana antaa historiallista perspektiiviä, mutta neljästi vuodessa päivittyvänä OED sisältää myös uusia sanoja ja tuttujen sanojen uusia määritelmiä.

Earwormin uusin määritelmä (joulukuulta 2011) on muuten:

“A catchy tune or piece of music (or occas. a word or phrase) which persistently stays in a person's mind, esp. to the point of irritation.”

ja LOL:n etymologia:

“Initialism < the initial letters of laughing out loud ; sometimes also pronounced as an acronym”

Jäämme odottelemaan milloin OED osaa määritellä myös ainakin opiskelijoille tutun lyhenteen TGIF.

Lisätietoja: Ulla Pesola