Konrad von Brundelsheim, Sermones de tempore estiuali. Daventriae: Richardus Paffrod 1480. GW 7409, osa II

Suurenna kuva napsauttamalla kuvaa
Tämän niteen Sermones de tempore estiuali tekijäksi ilmoitetaan myöhäiskeskiaikaisissa käsikirjoituksissa Konrad von Brundelsheim, Heilbronnin sisterssiläisluostarin apotti (k. v. 1321), minkä nykytutkijat (Schillmann) ovat asettaneet kyseenalaisiksi. Inkunaabeleissa käytetään ilmaisuja Sermones Socci/Succi, joissakin käsikirjoituksissa in soccis, joka mahdollisesti on tulkittava in sociis 'liittolaisten, tovereiden joukossa'.

Tämä nide sisältää ainoastaan kirkkovuoden kesäkauden pääjuhliin liittyvät saarnat. Katolisen kirkkovuoden aikana jumalanpalveluksessa käytettävät tekstit esitetään breviaarissa toisaalta pääjuhlien mukaan (proprium temporis eli temporale) ja pyhimysten juhlapäivien mukaisessa järjestyksessä (proprium sanctorum eli sanctorale). Saarnakokoelma kokonaisuudessaan sisältää kirkkovuoden pääjuhlien saarnat.

Richard Paffraet painoi Deventerissä vuosien 1477 ja 1511 välillä pääasiallisesti koulu- ja yliopistotekstejä (latinan kielioppia ja klassisia sekä humanistisia auktoreja). Yhdessä toisen tuotteliaan deventeriläiskirjanpainajan, Jacobus de Bredan, kanssa hän julkaisi noin neljänneksen koko Alankomaiden inkunaabeleista. Paffraetin ja Jacobus de Bredan työ liittyy Deventerissä perustettuun Devotio Moderna eli Fratres Communis Vitae -liikkeeseen, joka perustajansa Geert de Grootin (1340-1384) kuoleman jälkeen sai uuden päämajansa, Windesheimin, mukaan nimekseen congregatio Windeshemensis. Kongregaatio ei ollut munkkikunta, vaan maailmassa askeettisesti elävien mystikkojen yhteisö, joka julkasi ja levitti käsikirjoituksina ja myöhemmin painettuina hartauskirjallisuutta. Korkeatasoiset koulut Alankomaissa ja keisarikunnan alueella olivat Windesheimin maallisen toiminnan näkyvimpiä muotoja. Noin vuonna 1500 yksin Deventerissä oli pari tuhatta oppilasta. Paffraetin ja hänen kollegansa ensisijainen asiakas oli P. Lebwinin kirkon koulu, jota myös Erasmus kävi 1477-1484. Windesheimin vaikutteiden piirissä kehittyikin 1400-luvulla Alankomaiden humanismi.

"Soccuksen" saarnojen kokoelma painettiin Augsburgissa (Anton Sorg 23.6.1476, GW 7408), Reutlingenissa (Michael Greyff, ei vuoden 1478 jälkeen) sekä kaksi kertaa Strassburgissa (Johann Grüninger 12.2.1484 ja 13.4.1484, GW 7410, 7413). Richard Paffraet julkaisi talvi- ja kesäkauden saarnat kahteen otteeseen, noin vuonna 1477 ja uudelleen 1480 (GW 7411 ja 7409).

Teos on ostettu Jyväskylän yliopiston kirjastoon yksityiseltä keräilijältä vuonna 1998.

Bibliografia British Museum Catalogue of XVth-Century Books 9.ix-xii, xxx, 41, 49.
print ''; print '';
pikseli1:7oikealle
Sisällysluettelo
Takaisin portaaliin - Back To Portal