Löydä avoimet aineistot

Jos törmäät maksumuuriin tai kirjaston hyllyistä puuttuu tarvitsemasi kirja tai lehti, voit tehdä meille kaukopalvelupyynnön tai hankintaesityksen. Jyväskylän yliopiston henkilökunnalla ja opiskelijoilla on myös mahdollisuus tilata artikkelikopioita maksuttomasti Kuopion Varastokirjastosta JYKDOKin kautta.

Artikkelia voi pyytää myös suoraan artikkelin kirjoittajalta. Tutkijoihin onkin helppo pitää yhteyttä mm. ResearchGaten tai Academia.edun kautta sekä sosiaalisen median välityksellä. Useimmiten tutkija saa jakaa kopioita artikkelistaan toisten tutkijoiden käyttöön sähköpostilla, mutta kirjoittajan kannattaa varmistaa tämä julkaisusopimuksestaan.

Artikkeleita voi myös yleensä ostaa suoraan lehden sivuilta.

Yhä suurempi osa tieteellisistä artikkeleista julkaistaan avoimena. Avointen julkaisujen löytämiseen on tarjolla useita työkaluja.

Selainlaajennuksia avointen aineistojen löytämiseen 

Lean Library OSC:n hankkima selainlaajennus  JYU:n käyttöön. Helpottaa OSC:n hankkimien e-aineistojen käyttöä erityisesti yliopiston verkon ulkopuolelta ja auttaa löytämään avoimesti julkaistuja artikkeleita.

Asenna Lean Library selaimeesi täältä: https://www.leanlibrary.com/download/item244
(1. Lataa, 2. Asenna, 3. Valitse organisaatioksi Jyvaskyla University)

Lean Library: Library access - Access to research anywhere, anytime (Youtube)
Unpaywall  Ilmainen selainlaajennus, joka tarkistaa, onko artikkelista saatavana avointa versiota.
Open Access Button Ilmainen selainlaajennus, joka tarkistaa, onko artikkelista saatavana avointa versiota.
Kopernio Etsii sekä avoimesti saatavilla olevia että maksumuurin takana olevia artikkeleita. Palvelu on ilmainen, mutta vaatii kirjautumisen. 
Lazy Scholar Ilmainen selainlaajennus, joka etsii avoimesti saatavilla olevia artikkeleita ja jakaa niihin linkkejä automaattisesti. Voi sisältää myös maksumuurin takana olevia artikkeleita.

 

Hakukoneet ja muut palvelut

ArXiv (ja muut Xivit) ArXiv on fysiikan, astronomian, tietojenkäsittelytieteiden ja matematiikan preprintien  avoin julkaisuarkisto. Myös monilta muilta tieteenaloilta löytyy avoimia preprintien arkistoja (Xiv) (https://en.wikipedia.org/wiki/Preprint)
BASE (Bielefeld Academic Search Engine)  BASE hakee tieteellistä aineistoa mm. yliopistojen julkaisuarkistoista. Aineistosta n. 60 % on avoimena.
CORE CORE hakee oa-artikkeleita eri julkaisuarkistoista ja lehdistä ympäri maailmaa ja tarjoaa pääsyn n. 135 miljoonaan artikkeliin.
Dimensions Dimensionista on mahdollistaa käyttää maksullista tai ilmaista versiota. Julkaisujen lisäksi Dimensionista löytyy tietoa myös mm. viittauksista, patenteista, rahoitustiedoista ja kliinisistä tutkimuksista.
Google Scholar Google Scholarista voi hakea tieteellisiä artikkeleita, myös avoimesti julkaistuja. Google Scholarin voi asentaa myös selaimen lisäosaksi.
Google Dataset Search Google Dataset Search auttaa löytämään julkaistuja, avoimesti saatavilla olevia aineistoja.
OpenDOAR OpenDOARista löytyy tietoa avoimista julkaisuarkistoista ja niiden sisällöistä. (esim. JYX http://v2.sherpa.ac.uk/id/repository/1222)
OSF Preprints OSF Preprintistä voi hakea avoimia artikkeleiden preprintejä ja käsikirjoituksia ennen kuin niitä on vertaisarvioitu ja hyväksytty julkaistavaksi.
Zenodo Zenodo on avoin arkisto, jonne tutkijat voivat tallentaa julkaisujaan, preprintejä, ohjelmistoja ja tutkimusdataa.

 

Lue FinELibin sivuilta lisää tieteellisten aineistojen tilauksista ja vaihtoehtoisista tavoista päästä käsiksi tieteelliseen aineistoon: http://finelib.fi/neuvottelut/alternative-access/