Kaikkien kirjasto

Kirjastopalvelut asiakkaille, jotka eivät opiskele tai työskentele Jyväskylän yliopistossa

Jyväskylän yliopiston kirjasto on kaikille avoin tieteellinen kirjasto. Kirjasto on nykyaikainen oppimis- ja työskentelykeskus, joka tarjoaa korkeatasoisia tieteellisiä aineistoja opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen tueksi. Kirjaston kokoelmat ovat kaikkien lainattavissa.

Kirjasto palvelee Lähde-rakennuksen kahdessa pohjakerroksessa. Kirjaston palvelupiste sijaitsee Lähteen ylemmässä pohjakerroksessa ja kokoelmat alemmassa pohjakerroksessa.

Lähde-rakennuksen esite

Ajantasaiset aukiolo- ja palveluaikamme löydät nettisivultamme.

Kirjastokortti

Kirjastokorttia tarvitaan painetun aineiston lainaamiseen, uusimiseen ja varaamiseen. Saat kortin asioimalla palvelupisteessä Lähteen ylemmässä pohjakerroksessa palveluaikoina. Otathan mukaasi kuvallisen henkilötodistuksen.

JYKDOK-tietokanta

JYKDOKista löydät tiedon, mitä painettuja aineistoja kirjastossa on ja missä ne sijaitsevat. Kun kirjaudut JYKDOKissa omiin tietoihisi, voit uusia lainojasi ja tehdä varauksia lainassa oleviin kirjoihin. Hyllyssä saatavana olevia kirjoja et voi varata. Voit myös maksaa myöhästymismaksuja verkkopankin kautta.

Kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortin viivakoodinumero ja salasana eli PIN-koodi. Saat henkilökohtaisen PIN-koodin hakiessasi kirjastokortin. Voit vaihtaa koodin JYKDOKin omissa tiedoissasi. Jos unohdat PIN-koodisi, voit tilata JYKDOKin kautta uuden tai kokeilla oletuskoodia, joka on muodostettu syntymäpäivästäsi ja -kuukaudestasi (pvkk).

Tarvitset PIN-koodia myös lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla.

Painettujen kirjojen lainaaminen

Kirjaston kokoelmat ovat kaikkien lainattavissa. Suurin osa Lähde-rakennuksen kokoelmista on kotilainoja. Kurssikirjojen laina-aika on 14 vrk ja yleisen tutkimuskirjallisuuden 28 vrk. Myös lukusalikappaleita voi saada lyhytaikaiseen kotilainaan tietyin rajoituksin. Lehtiä emme lainaa.

Kanavuoren kokoelmakeskukseen sijoitettua vapaakappaleaineistoa (Fennica) ei saa kotilainaksi, mutta voit tilata aineistoa lukusalikäyttöön. Voit tehdä tilauksen joko JYKDOK-tietokannassa tai ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun esim. sähköpostitse osoitteeseen jykneuvonta@library.jyu.fi. Tilaus on maksuton. Aineisto toimitetaan käytettäväksesi pääsääntöisesti 1-2 arkipäivän kuluessa.

Muistathan myös muiden kirjastojen kokoelmat. Moni vapaakappalekirja voi löytyä esim. Jyväskylän kaupunginkirjaston kokoelmista, josta sen voi lainata kotiin.

Lue lisää lainauspalveluistamme.

Asutko muualla kuin Jyväskylässä, mutta haluat lainata meiltä painettuja kirjoja? Ota yhteyttä lähimpään kirjastoosi ja tee siellä kaukolainapyyntö.

E-aineistot

JYKDOKista löydät myös e-aineistoja, kuten e-kirjoja, e-lehtiä ja opinnäytteitä. Suuri osa e-aineistosta vaatii Jyväskylän yliopiston käyttäjätunnukset. Vain yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää niitä etänä kustantajien lisenssiehtojen vuoksi.

Paikalliskäyttö on kuitenkin mahdollista kaikille asiakkaille. Lähteen ylemmässä pohjakerroksessa on neljä tietokonetta, jotka ovat vapaasti käytettävissä ja joilla voit lukea e-kirjoja ja e-lehtiä. Jos haluat esim. tulostaa artikkeleita, voit pyytää apua kirjaston palvelupisteestä.

Osa JYKDOKin kautta löytyvistä e-aineistoista on avoimesti käytössä. Esim. digitoidut opinnäytteet ovat yleensä vapaasti luettavissa. Löydät opinnäytteet ja muita Jyväskylän yliopiston julkaisuja myös JYX-arkiston kautta.

Kirjastokorttia ei tarvita e-aineiston käyttöön.

Työskentelytilat ja laitteet

Lähde-rakennuksessa on runsaasti luku- ja työskentelytilaa. Hiljaiset lukusalit sijaitsevat 2. ja 3. kerroksessa. Pohjakerroksissa sijaitsevien ryhmätyötilojen varaus on mahdollista vain yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Alemmassa pohjakerroksessa (huone BP 15) on kaksi arkistotyöasemaa, joilla voi käyttää mm. Radio- ja TV-arkistoa sekä digitoituja lehtiä. Samassa salissa on mikrofilmiskanneri, jolla voi käyttää mikrofilmejä ja -kortteja. Mikrofilmit ja -kortit on sijoitettu Kanavuoren kokoelmakeskukseen, josta niitä voi tilata Lähteeseen. Lue lisää Lähteen laitteista ja tiloista.

Myös Aallon lukusalissa on luku- ja työskentelytilaa. Lukusaliin on sijoitettu käsikirjastokokoelmia, kuten esim. virallisjulkaisuja ja paikallishistorioita. Kokoelmia ei lainata kotiin.

Yliopistolla ei ole kaikille avointa verkkoa. Jos olet opiskelijana toisessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa, voit hyödyntää Eduroam-verkkoa.

Tulostus, kopiointi ja skannaus

Lähde-rakennuksessa on käytössä monitoimilaitteita tulostukseen, kopiointiin ja skannaukseen. Monitoimilaitteiden käyttöön tarvitaan tunnukset. Yliopiston ulkopuoliset asiakkaat voivat ostaa tunnuksen Yliopistopainosta. Tarkemmat ohjeet löydät Yliopistopainon nettisivulta.

Lähteessä vahtimestarit opastavat laitteiden käytössä. Vahtimestareiden palvelupiste sijaitsee Lähteen 1. kerroksessa. Heidät tavoittaa myös puhelimitse 029 4418069 tai sähköpostilla vahtimestarit-seminaarinmaki@jyu.fi.

Kirjastonkäytön opastus

Saat apua kirjastonkäyttöön ja tiedonhakuun kirjaston palvelupisteeltä tai sähköpostitse osoitteesta jykneuvonta@library.jyu.fi.

Yhteystiedot ja sijainti

Aukiolo- ja palveluajat

Opastetut kierrokset Lähde-rakennuksessa

Tarjoamme ryhmille opastettuja kierroksia Lähde-rakennuksessa. Opastettu kierros kestää noin 45 minuuttia (myös lyhyemmät kierrokset mahdollisia) ja suositeltu ryhmän maksimikoko on 20 henkilöä/opas. Opastukset ovat toistaiseksi maksuttomia ja oppaina toimivat Avoimen tiedon keskuksen henkilökunnan jäsenet. Tilaa opastus ryhmällesi.