E-aineiston etäkäyttö

Etäkäyttö

Lähes kaikkia kirjaston maksamia verkkoaineistoja (e-kirjoja ja e-lehtiä) voidaan käyttää myös yliopiston ulkopuolella aineistojen etäkäyttöpalvelun avulla.

Huom! Opiskelijat eivät voi lukea e-kirjoja ja -lehtiä VPN-yhteyden kautta. Oikeuksia VPN-yhteyden käyttöön on jouduttu rajoittamaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen ajaksi.

JYU:n opiskelijat voivat kuitenkin käyttää elektronisia aineistoja JYU:n verkon ulkopuolella JYKDOKin tai Lean Library -selainlaajennuksen kautta.

Kuka voi etäkäyttää aineistoja?

HAKA-tunnistus

Kirjaston etäkäyttöpalvelu on tarkoitettu Jyväskylän yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille. Tarvitset etäkäyttöön voimassa olevan Jyväskylän yliopiston verkon käyttäjätunnuksen (HAKA-tunnus).

Myös Avoimen yliopiston opiskelijat voivat etäkäyttää e-aineistoja. Lisäohjeita Avoimen yliopiston HelpJYU-palvelussa.

Kirjastokorttia ei tarvita e-aineistojen etäkäyttöön.

Poissaolevaksi ilmoittautuneella opiskelijalla etäkäyttöoikeutta ei ole. Käyttäjätunnuksen voimassaolon voit varmistaa digipalvelujen ohjeen avulla.

Jos sinulla on ongelmia käyttäjätunnusten rekisteröimisessä, voit ottaa yhteyttä Jyväskylän yliopiston digipalveluihin HelpJYU-palveluportaalin kautta tai sähköpostitse osoitteeseen palvelupiste@jyu.fi.

Mikäli olet unohtanut salasanasi mutta muistat käyttäjätunnuksesi, voit noutaa uuden salasanan verkkopankkitunnuksilla OMA -palvelussa tai käymällä digipalvelujen palvelupisteessä.

Lean Library

Lean Library on selainlaajennus, joka helpottaa kirjaston hankkimien e-aineistojen käyttöä erityisesti yliopiston verkon ulkopuolelta ja auttaa löytämään avoimesti julkaistuja artikkeleita.

Ohjeet Lean Libraryn asentamiseen ja käyttöön.

Kuinka toimin?

Kirjaston tarjoamien elektronisten lehtien, -kirjojen ja erilaisten tietokantojen etäkäyttö tapahtuu JYKDOKin kautta.

Helpoiten etäkäyttö tapahtuu hakutuloslistassa olevien linkkien avulla. Kun klikkaat verkkoaineistoon vievää linkkiä (esim. Tietokannan käyttöliittymä -teksti tai verkkoaineistokokoelman nimi) yliopistoverkon ulkopuolella, avautuu JYU:n kirjautumissivu, johon voit syöttää käyttäjätunnuksesi. Tämän jälkeen etäkäyttö on päällä myös muiden linkkien osalta.

Alla muutamia esimerkkejä erilaisista käyttötapauksista.

Tapa 1:
Avaa JYKDOK ja klikkaa JYKDOKin ylänavigaation Kirjaudu sisään -kehottetta. Valitse avautuvalta sivulta Haka-kirjautuminen ja kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksilla. Etäkäyttö on tämän jälkeen päällä.

Tapa 2:
Hae etsimäsi tietokanta JYKDOKista > Klikkaa Tietokannan käyttöliittymä -linkkiä > Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi etäkäyttöpalveluun > tietokanta avautuu.

Tapa 3:
Hae tietokantaa/e-lehteä JYKDOKista > Klikkaa SFX-linkkiä ja sieltä edelleen tietokannan/lehden nimeä > Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi etäkäyttöpalveluun > tietokanta/e-lehti avautuu.
(SFX-valikossa näet  e-lehden saatavuudet, jos aineisto löytyy useammasta eri kokoelmasta)

Tapa 4:
Etsi e-lehden tai -kirjan tiedot JYKDOKista > Klikkaa e-kirjaan vievää linkkiä > Kirjaudu käyttäjätunnuksellasi etäkäyttöpalveluun > e-kirja avautuu.


Ongelmia kirjautumisessa

Mikäli et onnistu kirjautumaan JYKDOKiin HAKA-kirjautumisella, tarkista seuraavat asiat:

  1. Kirjoitithan käyttäjätunnuksesi oikein?
    Isot ja pienet kirjaimet oikein, ei @jyu.fi- tms. loppua tunnuksen perään.

Kokeile testiartikkelin avaamista. Mikäli artikkeli kirjautumisen jälkeen avautuu ongelmitta, tunnuksesi ovat kunnossa.

Ota tarvittaessa yhteyttä Jyväskylän yliopiston digipalveluihin HelpJYU-palveluportaalin kautta.

Ongelmia aineistoon pääsyssä

Mikäli jokin tietokanta tai e-aineisto ei aukea, ilmoita asiasta kirjastoon palautelomakkeella.

Kirjastotuutorin E-kirjojen käyttöoppaasta löydät ohjeita ja vinkkejä tärkeimpien e-kirjakokoelmien e-kirjojen käyttöön.