Tukea opintoihin tiedonhankinnan ja aineistonhallinnan kursseilla

Kuvituskuva

Kaikissa opinnoissa tarvitaan tiedonhankinnan taitoja. Tutkimusaineistot puolestaan ovat olennainen osa monen opinnäytetyötä.

LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet

Tiedonhankintaa harjoitellaan yleensä kandiseminaarissa ja usein kerrataan maisteriseminaarissa – lisäksi sitä voi opetella verkkokurssilla LIB1THP Tiedonhankinnan perusteet (1 op). Tiedonhankinnan perusteet -kurssi kannattaa käydä esim. toisena opiskeluvuotena, mutta sen voi mainiosti suorittaa myöhemminkin. Kurssin suorittaneet opiskelijat ovat muun muassa sanoneet kurssin tukeneen opinnoissa menestymistä.

Ilmoittaudu kurssille Sisussa. Sisussa on valittavana eri vaihtoehtoja

• kaikille avoin LIB1THP-toteutus ("yleinen/työelämäopinnot")
  • joidenkin tieteenalojen opiskelijoille on oma erillinen LIB1THP-toteutus. Jos näet oman oppiaineesi/tieteenalasi toteutuksen, ilmoittaudu sille.

Vaihtoehdot löytyvät Sisusta esimerkiksi hakemalla LIB1THP. Avoimen yliopiston opiskelijat löytävät heille suunnatun LIB1THP-kurssin Korpista.

Kurssilla opit muun muassa muodostamaan toimivia hakulauseita, käyttämään oman alasi tietokantoja ja löytämään tieteellisiä lähteitä. Kurssilla teet oman tiedonhankintasuunnitelman, ja saat palautetta, jonka avulla voit löytää parempia lähteitä. Kurssilla voi edetä omaan tahtiin palautuspäivämäärien puitteissa.

Voit hyödyntää kurssin opiskelumateriaalia myös itsenäisesti: Kirjastotuutori ja Tiedonhankinta eri tieteenaloilla.

Haluatko oppia käyttämään RefWorksiä? Ilmoittaudu Kongressi-järjestelmässä Lähteet talteen RefWorksillä -koulutuksiin. RefWorksillä teet viitteet ja lähdeluettelon helposti eri vittaustyyleillä.

LIB1DATA Aineistonhallinnan perusteet

Onko opinnäytteessäsi tutkimusaineisto, esim. haastatteluita, kyselyitä, arkistoaineistoa, mittaustuloksia tai muuta dataan? LIB1DATA Aineistonhallinnan perusteet -kurssilla (1 op) teet ohjatusti aineistonhallintasuunnitelman. Aineistonhallintasuunnitelma auttaa ratkaisemaan aineistoa koskevia käytännön kysymyksiä sekä huomioimaan tarvittavat lait esimerkiksi henkilötietojen käsittelyn osalta. Kurssi on suunnattu erityisesti gradun tekijöille, mutta on avoin myös muille. Ilmoittaudu Sisussa!

Lue lisää Avoimen tiedon keskuksen antamasta opetuksesta (kirjaston toimintojen osalta).

Ota yhteyttä: Tiia Puputti