Tule mukaan Tutkijoiden yöhön!

Yliopiston kirjaston ja tiedemuseon yhteenliittymä Avoimen tiedon keskus tuo tieteen lähellesi Tutkijoiden yössä pe 29.9.2017
Tule mukaan Tutkijoiden yöhön!

Tutkijoiden yö pe 29.92017

Tunnet museon. Tunnet kirjaston. Mutta mitä tapahtuu, kun ne yhdistävät voimansa? Me kokeilimme. Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon yhteenliittymä Avoimen tiedon keskus tuo tieteen lähellesi Tutkijoiden yössä.

Selvitä, kuinka pitkälle tietämyksesi riittää tiedonhankinnassa, tekijänoikeuksissa ja plagioinnin välttämisessä. Mikä eläin olet tiedonhakijana? Tai ryhdy ekologiksi, bongaa ja nimeä riistakameramme tallentamia olentoja. Metsästämme myös sekä uusia että kokeneita wikipedistejä kokoamaan tietoa yhteisestä Seminaarinmäestämme. Luontomuseossa kuulet, kuinka voit tehdä puutarhastasi tai parvekkeestasi ympäristöystävällisen. Juhlavuoden kunniaksi Pysy Suomessa pyhänä -näyttelyssämme selviää, miksi Suomella on juuri siniristilippu. Kirjaston kellarissa korviasi hivelee muukin kuin kellarimme kummitus, sillä esillä on astetta arveluttavampaa materiaalia arkistokokoelmastamme.

• Seek! - Tiedonhankintataidot kortilla klo 10-16 @ kirjasto (B)

Korttipeli evästää pelaajaa tiedonhakijana ja -käyttäjänä. Selvitä hakusanojen, tiedonhankinnan, plagiarismin ja lähdekritiikin koukerot. Pelaa parin kanssa - voittaja palkitaan!

• Tiedonhakijan tyypit eläiminä klo 10-16 @ kirjasto (B)

Mikä eläin olet tiedonhakijana? Selvitä vastaus vain yhteen kysymykseen vastaamalla!

• Testaa tietosi! klo 10-16 @ kirjasto (B)

YLE:n ja Kopioston testeillä testaat tietosi tekijänoikeuksista, kuvaamisesta ja some-julkaisemisesta. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkintoja!

• Avoin tiede klo 10-18 @ kirjasto (B)

Millaista olisi olla ekologi ja tutkia nisäkkäiden liikkumista riistakameroiden kuvien avulla? Tule ja kokeile Avointa Tiedettä! Voit tutkia, kerätä ja mitata havaintoja kaikille avoimesta riistakameraprojektista. Kuinka monta hirveä, poroa, ahmaa tai karhua löydät? Mihin aikaan päivästä ne liikkuvat? Mihin suuntaan ja kenen kanssa? Mitä tapahtuu talven tultua tutkimusalueelle?

• Suomen lipun tarina -näyttely klo 10-18 @ kirjasto (B)

Miksi meillä on siniristilippu? Suomen lipun tarina -näyttelyssä on esillä yliopiston tiedemuseon kokoelmissa säilyneitä siniristilipun eri vaihtoehtoja. Esillä on myös maakuntavaakunoita ja muita kansallisia symboleja eläimiä ja kasveja unohtamatta. Näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

• Wikipaja Seminaarinmäen kulttuuri- ja luonnonympäristöstä klo 14-18 @ kirjasto (B232)

Tule kokoamaan ja päivittämään tietoja Seminaarinmäen arkkitehtuurista ja luonnonympäristöstä. Tapahtuma sopii sekä kokeneille wikikirjoittajille että aloittelijoille. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Seminaarinmäen_kulttuuri-_ja_luonnonympäristö

• Yliopiston kirjaston salaiset kansiot K-18 klo 17 & klo 18.30 @ kokoontuminen kirjaston ala-aulassa (B)

Kirjaston arkistokokoelman ovet avautuvat yleisölle Tutkijoiden yössä. Opastetuilla kierroksilla tutustaan eri aikoina (ja vieläkin!) kohahduttaneeseen ja vaaralliseksikin arvioituun aineistoon. Esillä on monenlaista arveluttavaa, salassapidettyä ja epäkorrektia julkaisutuotantoa, kuten seksiin, sukupuolielämään, rotuhygieniaan ja kieltolakiin liittyvää aineistoa, sotapropagandaa ja muitakin isojen, pahojen poikien juttuja.

• Kaupunkiekologia klo 11-18 @ Keski-Suomen luontomuseo, Vesilinna, Ihantolantie 5

Maailmamme elää muutoksessa; yhä useampi ihminen elää kaupungeissa. Tämä avaa myös mahdollisuuksia kaupunkiekologian tutkimukselle. Tule tutustumaan kuinka puistot auttavat kaupunkien ravinnontuotannossa, miten tehdä puutarhastasi tai parvekkeestasi ympäristöystävällinen ja opi samalla alan kansainvälisiltä tutkijoilta elinympäristömme monitahoisuudesta. Klo 16-18 Keski-Suomen Mehiläishoitajat ry:n aktiivit kertovat mehiläistenhoidosta.

Tiedustelut: Sini Tuikka

Tutkijoiden yön tapahtumia muualla yliopistolla