Tervetuloa Avoimen tiedon keskukseen, uusi opiskelija!

Ihmettelet ehkä, mikä on Avoimen tiedon keskus ja miksi tänne pitäisi tulla. Avoimen tiedon keskus (Open Science Centre) syntyi, kun Jyväskylän yliopiston kirjasto ja tiedemuseo yhdistyivät 2017.

Tarjoamme tiedekirjasto- ja tiedemuseopalveluja sekä toimipisteissämme että verkon kautta.

Kirjaston toimipisteet

Kirjastolla on kaksi toimipistettä: Mattilanniemen kirjasto (MaA-rakennus) ja Ylistönrinteen kirjasto (YK-rakennus).

Kirjastojen aukiolo- ja palveluajat löydät nettisivultamme.

Lisäksi yliopiston päärakennuksessa (C) sijaitsevasta Aallon lukusalista löytyy työskentelytilaa ja käsikirjakokoelma.

Seminaarinmäellä sijaitsevaa yliopiston pääkirjastoa peruskorjataan parhaillaan. Remontoitu pääkirjasto avataan alkusyksyllä 2021.

Kirjasto tutuksi infoissa

Kirjaston käytössä pääset parhaiten vauhtiin osallistumalla kirjastoinfoon. Oma tutorisi osaa kertoa, milloin juuri sinun ryhmäsi info pidetään. Kirjasto näkyy ja kuuluu myös tiistaina 3.9. Agorassa, jossa järjestetään uusille opiskelijoille suunnatut avajaismessut.

Mistä löydän tenttikirjat?

Kun kaipaat kurssikirjaa, klikkaa itsesi JYKDOK-tietokantaan. Sen kautta näet, mitä kirjoja meiltä löytyy ja mistä ne löytyvät. Kurssikirjat on sijoitettu Mattilanniemen kirjastoon. Ylistönrinteen kirjastosta löydät laajemmin tieteenalakohtaista kirjallisuutta.

Lainaaminen onnistuu heti, kun olet hankkinut meille kirjastokortin. Kortin saat joko Mattilanniemen tai Ylistönrinteen kirjastosta. Kortin saatuasi voit myös tehdä varauksia lainassa oleviin kirjoihin ja uusia lainojasi.

E-kirjat etänä

JYKDOKiin kannattaa kirjautua yliopiston verkkotunnuksillasi. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun haluat lukea e-kirjoja tai käyttää muuta e-aineistoa. Verkkotunnusten avulla lukeminen onnistuu vaikka kotikoneeltasi. E-kirjoja voit ladata esim. läppärille tai tabletille. Vinkkejä e-kirjojen käyttöön saat Kirjastotuutorista.

Tietokoneet ja työskentelytilat

Pääkirjaston peruskorjauksen myötä kirjaston tarjoamat työskentelytilat ovat vähentyneet. Mattilanniemen ja Ylistönrinteen kirjastoista sekä Aallon lukusalista löytyy jonkin verran tietokoneita ja lukupaikkoja.

Kannattaa myös muistaa yliopiston tarjoamat muut työskentelytilat. Esim. MaA-rakennuksen ala-aulassa on tietokoneita opiskelijoiden käyttöön. Useista rakennuksista löytyy tietokoneluokkia, joissa voi työskennellä silloin, kun tiloissa ei ole opetusta. Omaa läppäriä voit käyttää, koska koko yliopiston alueella on langaton verkko.

Elämyksiä museoista

Tiedemuseolla on sekä kulttuurihistoriallinen että luonnontieteellinen osasto. Kulttuurihistoriallinen museo kerää, säilyttää, tutkii ja esittelee Jyväskylän yliopiston historiaan ja nykypäivään liittyvää aineistoa. Näyttelykeskus Soihtu on avoinna Seminarium-rakennuksessa. Luonnontieteellinen osasto eli Keski-Suomen luontomuseo toimii kauniilla Harjulla Vesilinnassa.

Avoimen tiedon keskus somessa

Avoimen tiedon keskuksen nettisivut löydät osoitteesta osc.jyu.fi. Olemme myös sosiaalisessa mediassa:

Olemme täällä sinua varten!

Ota arastelematta yhteyttä meihin, kun tarvitset apua. Olemme täällä sinua varten. Iloista ja innokasta opiskeluaikaa!

Yhteystietomme

Annikki Järvinen