Isa Asp omin sanoin -verkkonäyttely

Kirjaston 3. kerroksessa Isa Asp -vitriininäyttelyn äärellä

Louise "Isa" Asp (4.2.1853 Utajärvi - 12.11.1872 Jyväskylä) tunnetaan ensimmäisenä suomeksi kirjoittaneena naislyyrikkona.

Isa Asp suoritti 16.8.1871 Jyväskylän seminaarin pääsytutkinnon erinomaisesti. Häntä paremman tuloksen sai vain myöhemmin naisasianaisena tunnettu Lucina Hagman. Seminaarissa Isa kasvoi vahvasti suomenmieliseksi ja ryhtyi kirjoittamaan runojaan suomeksi. Isa Aspia voi pitää hyvällä syyllä Jyväskylän seminaarin runotyttönä Immi Hellénin ohella.

Jo ensimmäisen lukuvuoden aikana Isa sairastui vakavasti. Kesäloman jälkeen hän palasi vielä seminaariin, mutta kuoli koulukaupungissa marraskuussa 1872. Runotytön leposija löytyy Jyväskylän Vanhalta hautausmaalta.

Jyväskylän yliopiston kirjastossa on Isa Asp -käsikirjoituskokoelma, joka sisältää Isan kirjeitä, päiväkirjoja, runoja, lastenlehtiä ja ainekirjoitusvihkoja seminaarin ajalta. Kokoelman lahjoitti kirjastolle Isan kirjeystävän Sally Thauvonin tytär Signe Kantele vuonna 1957. Kokoelma täydentyi myöhemmin vielä yhdellä kirjeellä, kun Elina Haapokanta Kajaanista lahjoitti äitinsä Helmin, Isan veljentyttären, papereiden joukosta löytämänsä Isan kirjeen Selinalle.

Käsikirjoituskokoelma on nyt skannattu kirjastossa "oman työn ohella" ja järjestetty portaaliksi.

Avajaisten ohjelma:

• FT Sofia Kotilainen kertoo portaalin sisällöstä.
  • FM Matti Lassila kertoo portaaliln teknisestä ratkaisusta
  • Sana on vapaa - vieraina mm. Isan sukulaisia Puolangalta

Näyttelykutsu (PDF)

Lisätietoja:
    Kansallisbiografia: Isa Asp (1853-1872)
    Isa Asp -seura
    Pirkko Audejev-Ojanen: Louisen kirje Selinalle 30.6.1866