Jyväskylän yliopiston kirjasto - kirjasto keskellä kampusta

Kemian professori Heikki Tuononen on vuoden 2016 Ansioitunut avoimen tieteen edistäjä Jyväskylän yliopistossa

Kemian professori Heikki Tuononen on vuoden 2016 Ansioitunut avoimen tieteen edistäjä Jyväskylän yliopistossa

kuva: Petteri Kivimäki

Kemian professori Heikki Tuononen on vuoden 2016 Ansioitunut avoimen tieteen edistäjä Jyväskylän yliopistossa. Heikki Tuononen on rinnakkaistallentanut kaikki tähän saakka ulkomaisissa tieteellisissä lehdissä julkaisemansa artikkelit Jyväskylän yliopiston avoimeen julkaisuarkisto JYXiin. Ne on julkaistu vuosina 2003–2017 arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa, joukossa muun muassa Science, Nature Chemistry ja Journal of the American Chemical Society.

Helmikuun 2017 puolivälissä Tuonosen artikkeleita oli JYX:ssä 91, joista viidessä on vielä voimassa kustantajan määrittelemä viiveaika. Avoimina olevat 86 artikkelia ovat keränneet tähän mennessä yli 6800 latausta. Ladatuin artikkeli on Chemical Communications -lehdessä ilmestynyt “The cyclic [N(PiPr2E)2]+ (E = Se, Te) cations: a new class of inorganic ring system” (Konu, Chivers & Tuononen 2006).

Vaivaton vihreä malli

Heikki Tuononen rinnakkaistallentaa julkaisunsa vihreän open access -mallin mukaisesti, millä tarkoitetaan artikkelin tai useimmiten sen käsikirjoituksen lopullisen (final draft) version julkaisemista oman yliopiston tai oman tieteenalan avoimessa julkaisuarkistossa.

Julkaiseminen on tutkijalle maksutonta ja noin 80% kustantajista sallii sen. Tutkijalle etuna on myös vaivattomuus, sillä kirjasto tarkastaa kirjoittajan puolesta artikkeleiden rinnakkaistallennusoikeudet ja tallentaa ne julkaisuarkistoon.

  • Jyväskylän yliopiston malli, jossa tutkijalle jää tehtäväksi vain artikkelin lähettäminen kirjastolle, on paras mahdollinen, Tuononen toteaa.

Hän ei koe ongelmaksi sitä, että avoimeksi tallennettava final draft -versio ei näytä ulkoisesti samalta kuin lopullinen lehden taittoversio, sillä sisältö on sama.

Jyväskylän yliopiston rehtori on päätöksellään (2014) linjannut rinnakkaistallentamisen kiinteäksi osaksi yliopiston tieteellistä toimintaa. JYX-julkaisuarkistossa julkaiseminen myös täyttää tutkimusrahoitusta myöntävien tahojen vaatimukset tutkimustulosten avoimuudesta.

Kemian alalle kehitetään omaa OA-arkistoa

Heikki Tuononen ei esimerkillään koe uivansa vastavirtaan avoimen julkaisemisen osalta, vaikkei rinnakkaistallentaminen kemian alalla olekaan saavuttanut yhtä vakiintunutta asemaa kuin esimerkiksi fysiikassa, jossa artikkelikäsikirjoitukset (pre-print) on tallennettu arXiv-arkistoon jo yli 25 vuoden ajan.

Syytä alansa aikaisempaan passiivisuuteen Tuononen ei osaa sanoa. Nyt hän seuraakin mielenkiinnolla meneillään olevaa ChemRxiv-arkiston kehitystyötä. Samalla hän tiedostaa, millaisia ennakkoluuloja avoimeen julkaisemiseen liittyy.

  • Pre-print-palveluita ei valvota samalla tavalla kuin tiedelehtien toimituksessa arvioijat ja toimittajat arvioivat artikkeleja. Yksi huolenaihe onkin, että myös epätieteelliset tai pseudotieteelliset tutkimukset saavat jalansijaa. Toisaalta onhan maailma tällä hetkellä muutenkin täynnä tietoa, jonka luotettavuuden jokainen joutuu arvioimaan itse.

Tuonosen mukaan moni myös mieltää avoimen julkaisemisen tarkoittavan julkaisemista vähemmän arvostetuissa lehdissä.

  • Lisäksi artikkelin julkaisemisen kirjoittajamaksuja perivissä open access -lehdissä katsotaan tuovan tukun rahaa isoille kustantajille, jotka samalla perivät lehdistä kalliita tilausmaksuja. Maksuton vihreä open access -malli on yllättävän monelle edelleenkin tuntematon tapa saada tutkimustuloksensa yhtä lailla julki maksutta.

Avoimen tieteen edistäjän kunniakirja luovutettiin Heikki Tuonoselle perjantaina 24.2.2016 järjestetyssä Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen yhteisen Suomi rinnakkaistallentamisen mallimaaksi -hankkeen loppuseminaarissa. Palkinto jaettiin nyt toisen kerran.

Lisätietoja:
Professori Heikki Tuononen, kemian laitos, Jyväskylän yliopisto
heikki.m.tuononen@jyu.fi, 040 805 3713

Kirjasto Facebookissa
Instagram
Jyx-logo-201210