Vinkkejä etäopiskelumateriaaleista

Koronatilanteesta johtuen e-kirjojen merkitys opiskelumateriaaleina korostuu. Tässä vinkkejä 1) e-aineistojen hakuun ja 2) käyttöön sekä 3) tietoa kustantajien vapaaseen käyttöön avaamista aineistoista.

1) HAKU

1. Tee JYKDOKissa (https://jyu.finna.fi/) aiheen mukainen haku ja kokeile sekä suomen- että englanninkielisiä hakusanoja (esim. education psychology teenagers)
    • Rajaa hakua e-aineistoihin sivuston oikeassa laidassa olevasta "Aineistotyyppi" -sarakkeesta.
    • "Verkossa saatavilla" -tuloksissa on mukana e-kirjojen lisäksi myös mm. JYX-julkaisuarkistossa olevia aineistoja.
    • "E-kirja"-rajauksella saat näkyviin pelkät e-kirjat.
2. Hyödynnä myös muita rajausvaihtoehtoa (esim. julkaisuvuodet, tieteenala jne.)

3. Viime vuoden lopulla kirjasto hankki muutaman ison e-kirjapaketin, joiden tarjonta kannattaa myös vilkaista.
    • Nämä löytyvät JYKDOKista seuraavilla hakusanoilla (käytä lainausmerkkejä):
        • "Taylor & Francis eBook Collection 2019" (teoksia erityisesti kasvatustieteisiin ja psykologian alalta)
        • "Springer eBook Collection 2019" (-> teoksia erityisesti taloustieteen alalta)
        • HUOM! Voit yhdistää hakuun myös muun hakutermin tyyliin "Taylor & Francis eBook Collection 2019" psychology

Jos aiheesta jää kysyttävää, kirjasto auttaa mielellään! Yhteyshenkilöt: Tytti Leppänen ja Jussi Savolainen

2) KÄYTTÖ

HUOM! Poikkeustilanteessa VPN-yhteyden käyttöä on rajoitettu, mutta e-kirjat toimivat ilman sitäkin, kun etsit ne JYKDOKin perushaun kautta. Suosittelemme myös Lean Library -ohjelman asentamista, ks. ohjeet Open Science -sivustoltamme.

1. Vaikka kurssimateriaali on käytössä e-kirjana, aloita lukeminen aina ajoissa.

• Näin vältyt tilanteelta, jossa e-kirjan kanssa tulee esim. teknisiä ongelmia ja tentti tai muu deadline on seuraavana päivänä.
      • Ongelmat ratkeavat kyllä, mutta kirjaston asiakaspalvelu ei palvele esim. viikonloppuisin.
    2. Ongelmatilanteissa katso läpi laatimamme e-kirjaohje. Jos siitä ei ole apua, ota yhteys kirjastoon esim. sähköpostitse (jykneuvonta@library.jyu.fi) tai JYKDOKista löytyvän chatin kautta.
    3. E-kirjoista on tarjolla erilaisia lisenssityyppejä, joista kirjasto valitsee tietylle kurssille parhaiten sopivan ja tarkkailee, että lisenssi vastaa käyttäjien tarpeeseen. Erilaisten lisenssien vuoksi kannattaa huomioida seuraavaa:
      • Joskus e-kirjaa voi lukea vain tietty määrä opiskelijoita yhtä aikaa (esim. 20 lukijaa kerrallaan). Usein (mutta ei aina) näissä e-kirjoissa on varausmahdollisuus, jolloin saat tiedon e-kirjan vapautumisesta sähköpostiisi. Tästäkin syystä tenttikirjan lukeminen on syytä aloittaa ajoissa.
      • Jos e-kirjassa on tarjolla esikatselu-/preview -mahdollisuus, käytä sitä aina silloin, kun haluat vain yleisellä tasolla tutustua kirjaan. Näin et kuluta e-kirjaan mahdollisesti liittyviä lukukertoja.

3) AVOIMET AINEISTOT

Kustantajat ja palveluntarjoajat ovat solidaarisesti avanneet aineistojaan kaikille avoimiksi COVID-19-tilanteen ajaksi. Alla tietoja niistä.

Lisää avoimia aineistoja löydät Kansainvälinen kirjastokonsortioiden yhteenliittymä ICOLC:n sivuilta.

Välittäjä / kustantajaMitä avattu?Mistä löydän avoimet aineistot?
    1) AINEISTOJA LAAJASTI TARJOAVAT
    Ebsco Kirjastoon ostetuista e-kirjoista
    (koskee yli 100:n eri kustantajan kirjoja,
    ks. tark. Ebscon sivut)
    Ks. JYKDOK

ProQuest

1) Kirjastoon ostetuista e-kirjoista
    (koskee yli 100:n eri kustantajan kirjoja,
    ks. ProQuestin sivut )

2) Coronavirus Research Database

1) Ks. JYKDOK

2) ProQuestin tietokanta

Dawsonera Kirjastoon ostetuista e-kirjoista
    poistettu käyttörajoituksia
    (lista mukana olevista kustantajsta tulossa)
    Ks. JYKDOK
    Project Muse Kaikki tiettyjen kustantajien e-kirjat
    (aineistoja erityisesti humanisteille)
    Ks. Project Musen sivut
    SAGE 1) Kirjastoon ostetuista e-kirjoista
    poistettu käyttörajoitukset

2) Opettajan kappaleet ilmaiseksi e-kirjana

3) Tukea etäopiskeluun

4) Paljon aineistoja avoimiksi 90 päivän ajaksi
    (mm. SAGE Research Methods Video,
    SAGE DATA, CQ Press Library)

5) Koronavirusaiheiset artikkelit avoimia
    1) Mene JYKDOKiin > tee haku aiheen mukaan
    kustantaja huomioiden (esim. "management
    learning SAGE
    ") JA käytä rajausta: Verkossa saatavilla

2) Mene SAGEn sivuille, etsi haluamasi kirja,
    avaa sen kuvailutiedot ja klikkaa "Lecturers,
    request your electronic inspection copy here
    "

1) Cambridge core textbooks

2) Cambridge Companions, Cambridge Histories ja Cambridge Elements -kokoelmat

3) Koronavirukseen liittyviä aineistoja

1) Asenna Lean Library -selainlaajennus ja sen jälkeen ks. CUPin  tetxtbook -sivut

2) Linkit liitetty kokoelman nimeen viereisessä sarakkeessa

2) Ks. CUP:n sivut

Gengage ks. Gengagen sivut
    Elsevier

1) Kaikki ScienceDirectin e-kurssikirjat (textbooks), ks. listat Elsevierin sivuilta

2) Koronavirukseen liittyviä aineistoja

1) JYKDOKin tai LeanLibrary -selainlaajennuksen kautta

2) Ks. Elsevierin sivuilta

World Scientific Kaikki ko. kustantajan lehdet Ks. World Scientificin sivut
    Springer 500 e-kurssikirjaa (Tulossa!)

Kirjalistat ks. Springerin sivuilta

E-kirjoja pääset lukemaan JYKDOKin kautta

Guildford Press Kaikki ko. kustantajan lehdet Asenna Lean Library -selainlaajennus ja sen jälkeen katso Guilfordin sivuilta
    2) OPETUKSEEN JA/TAI KORONAVIRUKSEEN
    LIITTYVIÄ AINEISTOJA TARJOAVAT
    JoVE Koko sisältö koekäytössä 15.6.2020 saakka Ks. JoVen sivut.
    Oxford University Press
    (OUP)

1) Kaikki aineistot koronavirukseen liittyen

2) Teaching Online
    + Blended learning -sivustot

3) Handbook of Public Health Ethics

1) Ks. OUP:n sivut

2) Ks. OUP:n sivut

3) Ks. OUP:n sivut

Gale

1) Opiskeluun liittyvää aineistoa,
    e-kirjoja aiheesta "professional development" ym.

2) Gale Reference Complete package

1) Ks. Galen sivut

2) Ks. Galen sivut

Wiley Koronavirukseen liittyviä aineistoja Ks. Wileyn sivut