Academic Search Elite -tietokannan ja ePress-sanomalehtipalvelun tilaukset lakkaavat ensi vuonna

Kirjasto lakkauttaa ensi vuoden alusta alkaen kahden ison lehtipalvelun tilauksen: Ebscon Academic Search Eliten (ASE) ja kotimaisia sanomalehtiä tarjoavan ePressin.

Avoimen tiedon keskus kohdentaa hankintojaan karsimalla ei-tieteellistä ja vähän käytettyä aineistoa.

ASEn lakkautuksen syynä on palvelun rajusti vähentynyt käyttö. Käytön vähenemisen lisäksi monessa ASEn kautta käytössä olleessa lehdessä on ollut pitkähkö embargo-aika (1 vuosi-1,5 vuotta), joten kaivattuja uusimpia numeroita ei ole ollut sitä kautta käytössä.

Huomioitavaa on myös, että ASEn käytetyimmästä lehdistä iso osa löytyy jatkossakin jostakin toisesta tietokannasta tai ne ovat tarjolla Open Access -versioina. Mikäli tarvetta ilmenee, nyt kokonaan poistuvia lehtiä on aina mahdollista tilata (tapauskohtaisesti arvioiden) myös yksittäin.

ePressin tilauksen lakkautuksen taustalla on palvelun rajut hinnankorotukset. Tieteellisen aineiston hankinta tulee ensi vuonna kallistumaan, joten Avoimen tiedon keskus kohdentaa hankintojaan karsimalla ei-tieteellisen aineiston hankintaa.

ePress on ollut todella käytetty ja kirjasto ymmärtää palvelun lakkautuksen tuntuvan erittäin harmilliselta, mutta hintakehitys todettiin meille kestämättömäksi. Palveluntarjoajalle (LM Tietopalvelut) on viestitetty, että olemme valmiita tilaamaan aineiston uudestaan, mikäli sen hinnoittelu saadaan muutettua tavalla tai toisella kaikille osapuolille kannattavaksi.

Vaihtoehtoista tapaa hankkia kotimaisia sanomalehtiä sähköisinä kirjastokäyttöön ei tällä hetkellä valitettavasti ole.

Lisätietoja:
Tytti Leppänen, tytti.p.leppanen@jyu.fi, puh. 040 8053 820