Uutisia


10.12.2004

Virtuaalikirjasto on muuttunut Tieteen linkkitaloksi.
The Finnish Virtual Library has been changed into the Science linkhouse.


27.7.2004

Virtuaalikirjaston uusitut aineiston valintakriteerit on julkistettu.


11.5.2004

Aihekokonaisuus "Eläinlääketiede, maatalous- ja metsätieteet" on julkistettu Virtuaalikirjastossa. Sen aineistot ovat lähtöisin entisestä NOVAGate-aihehakemistosta. Aihealuetta ylläpitää Viikin tiedekirjasto.


31.3.2004 ja 21.7.2004

Virtuaalikirjasto uudistuu vuonna 2004!
The Finnish Virtual Library will change in 2004!

Palvelulle tulee uusi käyttöliittymä. VK asetetaan myös haettavaksi palveluksi Nelli-portaaliin, yhdeksi tiedonlähteeksi muiden korkealaatuisten palvelujen rinnalla.

Teknisellä tasolla VK muutetaan usean tietokannan järjestelmästä enemmän keskitetymmäksi, yhden tietokannan varassa toimivaksi järjestelmäksi.

Uusittu palvelu avataan uuden nimisenä vuoden lopulla.

Vanha VK on siihen asti käytössä entisenlaisena lukuunottamatta seuraavia muutoksia: etusivulla ollut monihaku loppuu 31.3.2004 ja Oulun yliopiston virtuaalikirjaston ao. aihealueiden ylläpito loppuu ja aineistot poistuvat Virtuaalikirjastosta :

Aate- ja oppihistoria
Arkeologia
Avaruustutkimus
Ekologia
Elektroniikka ja tietoliikennetekniikka
Fysiikka
Geologia
Geriatria
Kemia - makromolekyylien rakennetutkimus
Maantiede
Matematiikka
Saamen kieli ja kulttuuri
Suomen historia
Teknillinen mekaniikka
Tietojenkäsittelyoppi
Tietokoneet ja tietojenkäsittely
Virtuaaliyliopisto

Lisätietoja uudistusprojektista antaa Risto Heikkinen Jyväskylän yliopiston kirjastosta.


The Finnish Virtual Library will change in 2004!

The service will have a new interface. Along with other high-quality services, the FVL will also be searchable using the forthcoming Nelli portal (National electronic libray portal).

In technical terms, the FVL will be changed from a multi-database system into a more centralized single-database system.

The updated service will be launched under a new name at the end of the year.

Until then, the existing FVL will be accessible in its present form, except for the following changes: As from 1.4.2004, the cross-searching option on the first page and the following subject areas are no longer available:

Applied mechanics
Archaeology
Chemistry - Macromolecular structure research
Computer science
Computers and data processing
Ecology
Electronics and telecommunication technology
Finnish history
Geography
Geology
Geriatrics
History of ideas
Mathematics
Physics
Sami language and culture
Space research
Virtual university

For more information on the new project, please contact Risto Heikkinen at Jyväskylä University Library.


30.9.2003

Kirjallisuudentutkimuksen aihealueeseen on lisätty kolme uutta alaluokkaa: fantasia- ja tieteiskirjallisuus, kirjallisuushistoria ja kirjallisuudentutkimuksen terminologia. Aihealuetta ylläpitää SKS:n kirjasto.

1.9.2003

Yhteispohjoismainen NOVAGate-aihehakemisto on lopettanut toimintansa. Palvelu on poistettu Virtuaalikirjaston yhteydestä. Suomen osuus NOVAGaten aineistosta (elintarviketieteet, eläinlääketiede, kotitalous- ja kuluttaja-ala, maataloustieteet, metsä- ja puutieteet sekä ympäristötieteet) tullaan sulauttamaan osaksi Virtuaalikirjastoa.


15.4.2003

Virtuaalikirjasto FAQ - Usein esitetyt kysymykset on julkistettu.


21.2.2003

Virtuaalikirjasto vuonna 2002
Raportti on ilmestynyt.


13.12.2002

Ruotsalainen EELS-tietokanta on otettu pois Virtuaalikirjaston etusivun monihausta, koska EELSiä ei enää päivitetä.


4.12.2002

Tampereen yliopiston virtuaalikirjaston aihealueet (kirjastoala ja informaatiotutkimus, sosiaalipolitiikka, sosiologia ja sosiaalipsykologia, viestintä ja journalismi) on siirretty Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan.


6.9.2002

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Taideteollisen korkeakoulun kirjaston toimittama keramiikan ja lasin aihekokonaisuus.


5.8.2002

Suomen- ja englanninkieliset Renardus-palvelun pdf-esitteet saatavilla:
renardus-esite-varitulostus.pdf (fin), renardus-esite-mvtulostus.pdf (fin), renardus-esite-eng.pdf (eng)


14.6.2002

Suomalaisen taidemusiikin aihealueen nimeä on tarkennettu: suomalainen taidemusiikki, jazz ja kansanmusiikki.


6.6.2002

Tilastokirjaston WebStat-aihehakemisto toimii nyt uudessa osoitteessaan http://webstat.tilastokeskus.fi.


5.4.2002

Renarduksen pilottivaihe on ohi. Palvelu on julkistettu.


21.3.2002

Perinnetieteiden aihealueen nimi on muutettu kulttuurien tutkimukseksi. Entinen kulttuurintutkimuksen aihealue on poistettu, osa sen aineistosta siirretään
kulttuurien tutkimuksen alle.


18.3.2002

Renardus-palvelun käyttäjäarvioinnin raportti on ilmestynyt.


11.3.2002

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Taideteollisen korkeakoulun kirjaston toimittama taidekasvatuksen aihekokonaisuus.


4.3.2002

Virtuaalikirjasto vuonna 2001
Raportti on ilmestynyt.


27.2.2002

Oulun yliopiston kirjaston ja IT-Peda verkoston toimittama "Virtuaaliyliopiston virtuaalikirjasto" on liitetty Virtuaalikirjaston aihealueeksi..


30.1.2002

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Taideteollisen korkeakoulun kirjaston toimittamat muodin, pukutaiteen ja vaatetussuunnittelun; tekstiilitaiteen sekä teollisen muotoilun ja taidekäsityön aihekokonaisuudet.


15.12.2001

Tuoretta luettavaa: Internet-aineiston valintakriteereitä - selvitys Internet-aineiston valinnassa huomioon otettavista seikoista (Merja Hyödynmaa, Tampereen yliopiston kirjasto)


19.11.2001

Renardus-palvelun testiversion arviointiaika 17.9. - 15.11.2001 on päättynyt. Kiitokset osallistuneille! Raportti käyttäjäpalautteesta ilmestyy Renarduksen sivuille helmikuun 2002 alussa.


30.4.2001

Virtuaalikirjaston hajautettuun hakuun on liitetty Tilastokirjaston WebStat-tietokanta.


30.4.2001

Virtuaalikirjastoprojekti vuonna 2000
Raportti on ilmestynyt.


3.1.2001

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksen kirjaston (TKK) toimittama yhdyskunta- ja aluesuunnittelun aihekokonaisuus.


21.11.2000

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantahakuun on liitetty Jyväskylän yliopiston kirjaston toimittama gerontologian aihealue.


19.7.2000

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Taideteollisen korkeakoulun kirjaston toimittamat elokuva-, lavastus- ja valokuvataiteen sekä graafisen suunnittelun ja uuden median aihekokonaisuudet.


13.4.2000

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjaston toimittama seksologian aihekokonaisuus.


12.4.2000

Virtuaalikirjastoprojekti vuonna 1999
Raportti on ilmestynyt.


6.4.2000

Taidekasvatuksen, taideteollisuuden ja kuvallisen viestinnän aihekokonaisuus on poistettu Virtuaalikirjastosta sisällöltään vanhentuneena.


16.3.2000

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Taideteollisen korkeakoulun kirjaston toimittama arkkitehtuurin, sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun aihekokonaisuus.


15.3.2000

Virtuaalikirjasto osallistuu vuoden 2000 alussa käynnistyneeseen Renardus-hankkeeseen (aikaisemmin kutsumanimellä Reynard). Siinä rakennetaan eurooppalaisen tiedeyhteisön käyttöön kansalliset aihehakemistot kokoavaa tiedonhakupalvelua (Academic Subject Gateway Service Europe). Näin edistetään laadukkaan tietoaineiston löytymistä Internetistä sekä hyödynnetään asiantuntemusta ja työnjakoa hankkeeseen osallistujien kesken.

Projektin kesto on kaksi ja puoli vuotta ja siinä on mukana 12 organisaatiota 7 maasta. Hankkeen pääkoordinaattori on Alankomaiden kuninkaallinen kirjasto (Koninklijke Bibliotheek). Reynard kuuluu EU:n IST-ohjelman hankkeisiin (User-friendly Information Society).

Jyväskylän yliopiston kirjasto ja Viikin tiedekirjasto osallistuvat Virtuaalikirjastoprojektista Renardukseen ja saavat tähän rahoitusta EU:lta. Jyväskylän yliopiston kirjasto johtaa mm. palvelun pilottiversion evaluointia. Viikin tiedekirjaston intressien kohteena ovat palvelun monikielisyyteen liittyvät kysymykset. Kolmas suomalainen osallistujaorganisaatio on CSC - Tieteellinen laskenta Oy, joka keskittyy projektissa rakennettavan pilottijärjestelmän toiminnalliseen ja tekniseen määrittelyyn.

Lisätietoja:
Toini Alhainen, p. (014) 260 3384 (toini.alhainen@library.jyu.fi)
Risto Heikkinen, p. (014) 260 3472 (risto.heikkinen@library.jyu.fi)
Ritva Hagelin, p. (09) 191 58025 (ritva.hagelin@helsinki.fi)
Kimmo Tuominen, p. (09) 457 2078 (kimmo.tuominen@csc.fi)


14.2.2000

Virtuaalikirjaston aihehakemistoon on liitetty Tilastokirjaston WebStat-tietokanta. Siihen on kuvattu internetin kautta saatavia tilastoja. Palvelussa on alkajaisiksi 1146 viitettä.


10.2.2000

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty SKS:n kirjaston toimittama kirjallisuudentutkimuksen aihekokonaisuus.


10.1.2000

Linkkilistasta virtuaalikirjastoksi -opas

Virtuaalikirjastoprojektin ja CSC - Tieteellinen laskenta OY:n yhteinen työryhmä on laatinut oppaan, jossa kerrotaan käytännönläheisesti internet-aihehakemistojen rakentamisesta ja ylläpidosta kirjastoissa.

Tämän elektronisen julkaisun (pdf) toteuttamiseen on saatu rahoitusta FinELibin, Kansallisen elektronisen kirjaston hankekilpailusta vuonna 1998. Opas palvelee Virtuaalikirjastoprojektin tavoitteita saada aihehakemistoonsa mukaan lisää tieteenaloja.


2.12.1999

Joulukuun alusta lähtien Virtuaalikirjasto on varustettu paremmilla hakuominaisuuksilla. Palvelun etusivulta voi tehdä sanahakuja, jotka ulottuvat yhtäaikaa suureen osaan Virtuaalikirjaston yli 50 aihealueesta. Tämä hajautettu haku yltää palvelun kotimaisten tietokantojen lisäksi yhteispohjoismaiseen, mm. maa- ja metsätaloustieteitä sisältävään NOVAGate-aihehakemistoon ja ruotsalaiseen tekniikan alan EELS:iin. Hajautetun haun piirissä on 6500 viitettä, ja se toimii Oulun yliopiston kirjaston palvelinkoneelta käsin.

Kaikkiaan Virtuaalikirjaston kautta on haettavissa tällä hetkellä n. 11000 viitettä.

Oulun yliopiston kirjasto on ottanut käyttöön ROADS-tietokannan. Siihen on siirretty oululaisten ylläpitämät, listamaisessa muodossa olleet Virtuaalikirjaston alat.


17.9.1999

Virtuaalikirjaston etusivu on uusittu.
Virtuaalikirjastoprojektissa toimineet Maatalouskirjasto ja Metsäkirjasto ovat nyt osa Viikin tiedekirjastoa.


29.7.1999

Taloustieteiden virtuaalikirjastoon on lisätty kansantaloustieteen osasto.


3.5.1999

Virtuaalikirjasto Jyväskylän tietokantaan on liitetty Stakesin tietopalvelun toimittama aihekokonaisuus " alkoholi, huumeet ja muut päihteet".


12.3.1999

Eduskunnan kirjaston Elki-tietokanta on liitetty Virtuaalikirjaston aihehakemistoon. Tietokannassa on Euroopan Unioniin, oikeusalaan, politiikkaan ja valtionhallintoon liittyvien internet-resurssien kuvailua.


19.2.1999

Tampereen yliopiston Virtuaalikirjasto on avattu. Tietokantaan on kuvailtu internet-resursseja kirjasto- ja tietopalvelualan, informaatiotutkimuksen, sosiaalitieteiden sekä viestinnän ja journalismin osalta.


9.2.1999

Virtuaalikirjastoprojekti vuonna 1998
Raportti on ilmestynyt!

ROADS-ohjelmistoon pohjautuvat Virtuaalikirjasto Jyväskylä ja Taloustieteiden virtuaalikirjasto ovat avanneet ovensa.